Najveća hrvatska hidroelektrana i dalje van stroja, ne zna se dokad

Najveća hrvatska hidroelektrana i dalje van stroja, ne zna se dokad

Foto: Wikipedia

U HEP-U još nisu ustanovili razmjere štete u najvećoj hrvatskoj hidroelektrani koja je u petak rano ujutro poplavila. Borba sa vodom trajala je dan i pol.

"Od petka, kada je došlo do plavljenja dijela turbinskog kata HE Zakučac, odnosno, dijela najniže etaže strojarnice, u roku od 36 sati poplavljeni je prostor potpuno očišćen i vraćen u prvobitno stanje. Radnici HEP-a poduzimaju izvanredne napore da se elektrana što prije vrati u pogonsko stanje. U tijeku je dijagnostika opreme i zamjena dijela oštećene opreme sustava upravljanja turbine nakon čega će se točno znati koliko će još dana biti potrebno za vraćanje elektrane u pogon. Riječ je o kvaru dijela opreme u sustavu sekundarnog upravljanja turbine. Primarna, odnosno, vitalna oprema agregata nije oštećena. Detaljna dijagnostika stanja opreme i uzroka događaja još je u tijeku. Za sada ne raspolažemo preciznim iznosom štete, ali očekujemo da će biti puno manji od onoga koji se navodi u pojedinim medijima", odgovorili su iz HEP-a.

Nitko ne odgovara za havariju najveće hrvatske hidroelektrane?!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitali smo ih i kako je došlo do plavljenja strojarnice i hoće li eventualno biti pokrenut kakav postupak protiv odgovornih. Osim izravne štete na pogonu elektrane, HEP je primoran zbog havarije svoje najveće hidroelektrane nabavljati struju na tržištu. Zakučac daje trećinu hidroenergije u Hrvatskoj.

"Svi djelatnici koji su bili u smjeni u trenutku nastanka kvara na elektrani iskusni su djelatnici s položenim stručnim ispitom i osposobljeni za rad na siguran način te imaju važeća liječnička uvjerenja o zdravstvenoj i psihičkoj sposobnosti za obavljanje poslova na svojim radnim mjestima. HEP postupa po ustaljenim procedurama i praksi kod ovakvih događaja te se sagledavaju sve okolnosti", navode u HEP-u.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara