NAJVEĆI BROJ OPĆINA U FEDERACIJI BiH JOŠ BEZ NAČELNIKA

Četrdeset četiri općine na području Federacije Bosne i Hercegovine nisu dobile načelnike nakon prvog kruga prebrojavanja rezultata glasovanja na općinskim izborima održanim 2. listopada, objavilo je u nedjelju navečer Izborno povjerenstvo BiH.

Članica Izbornog povjerenstva Lidija Korać izjavila je novinarima u Sarajevu kako je u samo 27 općina jedan kandidat dobio više od zakonom propisanih 50 posto plus jedan glas čime je njegov izbor postao punovažan.

U svim ostalim slučajevima načelnik će biti naknadno određen zbrajanjem preferencijalnih glasova s glasačkih listića a ta utrka u najvećem broju općina vodit će se između kandidata Stranke demokratske akcije (SDA) i Socijaldemokratske partije (SDP).

Korać je izjavila kako dovoljan broj glasova za pobjedu nije dobio ni netko od kandidata za poziciju gradonačelnika Banje Luke. Iako je za njega glasovalo više od 66 posto glasača koji su izašli na izbore u tom gradu, sadašnji gradonačelnik Dragoljub Davidović nije dobio još jedan mandat jer prema Zakonu o lokalnoj samoupravi Republike Srpske gradonačelnika Banje Luke u prvom krugu glasanja mora izabrati natpolovična većina svih registriranih birača.

S obzirom da se to nije dogodilo, u Banjoj Luci će morati biti organizirani novi izbori za gradonačelnika a glasači će se opredjeljivati između dva najbolje plasirana kandidata iz prvog kruga.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preliminarni rezultati izbora koje je u nedjelju objavilo Izborno povjerenstvo pokazali su kako su ocjene što su ih ranije dale političke stranke bile točne te da veće promjene raspoloženja biračkog tijela u odnosu na izbore održane 2002. godine nije bilo.

Stanoviti napredak zabilježila je samo Stranka nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Najzanimljivijim se ipak čine rezultati izbora za skupštinu Brčkog održani prvi puta nakon uspostave distrikta. Tamo su gotovo isti broj glasova dobili SDP i Srpska demokratska stranka (SDS) koje će u predstojećem razdoblju svaka pojedinačno pokušati preuzeti vlast na ovom području u suradnji s drugim strankama sličnih orijentacija.

(Hina) xrm ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara