Nakić odgovorio katoličkom radikalu Batarelu: Pilule za dan poslije nisu abortivno sredstvo

Nakić odgovorio katoličkom radikalu Batarelu: Pilule za dan poslije nisu abortivno sredstvo

Foto: Screenshot Youtube, FAH

NAKON što je odluka Ministarstva zdravlja o potpunoj liberalizaciji prodaje "pilule za dan poslije" izazvalo reakciju katoličkog radikala i Markićkinog ideologa Vice Batarela i njegove udruge Vigilare, ministar Dario Nakić u petak je objasnio da nije riječ o abortivnom sredstvu, te su pilule i dosad bile dostupne svima, a jedina je novost što se sada mogu dobiti bez popunjavanja upitnika u ljekarnama.

I dosad se pilule za dan poslije moglo kupiti bez recepta

Te su pilule i dosad, više od godine dana, bile dostupne bez recepta u ljekarnama i mogao ih je kupiti bilo tko. Nisu abortivne već sprječavaju neželjenu trudnoću odgađanjem ovulacije, istaknuo je Nakić upitan za prozivke konzervativne aktivističke udruge Vigilare, koja mu je zbog liberalizacije prodaje pilula "za dan poslije" uputila dopis s pozivom da povuče dostupnost abortivnih sredstava ili odstupi s dužnosti.

"Jedina je promjena da osoba koja kupuje tablete ne mora više ispunjavati upitnik, koji je bio malo previše intiman i mogao je dovesti kupca u neugodnu situaciju. Istinitost navedenih podataka ionako nitko nije mogao provjeriti", izjavio je Nakić novinarima nakon potpisivanje ugovora o nabavi novih CT uređaja u Ministarstvu zdravlja.

Smanjuje se broj neželjenih trudnoća

Dodao je kako se ostavlja mogućnost njihove kupnje kako bi se smanjilo broj neželjenih trudnoća, osobito kod mlađih osoba, te da se kupci zbog upitnika ne moraju izlagati neugodnim ili ponižavajućim situacijama.

Na prosvjedni dopis udruge Vigilare odgovorio je kako on osobno nije za pobačaj, ali nije ni za neželjene trudnoće, osobito kod maloljetnica, a ovaj potez Ministarstva zdravlja nema nikakve veze s pronatalitetnom politikom ni ičim sličnim.

"Samo smo željeli zaštititi dostojanstvo osoba kod kupnje nečega što je već dostupno. Postoje drugi načini popularizacije pronatalitetne politike", poručio je.

Podsjetimo, katolički radikal Batarelo na Facebooku je poludio na HDZ zbog liberalizacije pilule za dan poslije, a Nakiću kojeg je nazvao babykillerom napisao je da podnese ostavku.

Batarelo radikal povezan s Crkvom

Inače, John Vice (Vincent) Batarelo koji se spominje kao jedan od vođa hrvatske "konzervativne revolucije" rođen je u Australiji gdje je i živio dok se nije preselio u Hrvatsku.
 
Direktno je povezan s Crkvom kroz ured za pastoral zagrebačke nadbiskupije, čiji je predstojnik, a bio je i glavni organizator gostovanja kontroverzne Judith Reisman u Hrvatskoj povodom uvođenja seksualnog odgoja kojem se njegova ultrakatolička udruga Vigilare žestoko usprotivila.
 
Vice Batarelo spominje se i kao jedan od glavnih idejnih začetnika akcije Željke Markić i njezine udruge U ime obitelji kojom je na referendumu u Ustav unijeta odredba o tome da je brak isključivo zajednica muškarca i žene.

Sudjelovao je na nedavnom tzv. Hodu za život, a iako se na tom hodu nije direktno kao cilj spominjalo ukidanje abortusa, Batarelo je kasnije otkrio prave ciljeve marširanja centrom Zagreba.
 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara