NAKNADA OD 10.400 KUNA ZA RADNI SPOR KOJI TRAJE 13 GODINA

Ustavni sud dosudio je bivšoj službenici općine Beli Manastir novčanu naknadu od 10.400 kuna, uz nalog sudu da u roku šest mjeseci donese presudu u radnom sporu koji traje dulje od 13 godina.

Službenica belomanastirske općine je 1991. dobila otkaz. Njezinu tužbu je u cijelosti još iste godine prihvatio tamošnji Općinski sud, no osječki Županijski sud je presudu ukinuo i predmet vratio na ponovni postupak.

Od tada, pa do podnošenja ustavne tužbe prošle godine prvostupanjski je sud održao samo jedno ročište 2000. i još nije donio presudu. Iako je utvrđeno da dulje od deset godina nije donesena presuda u tom radnom sporu, kao pravno relevantno razdoblje u kojem je kršeno pravo na pravično suđenje u razumnom roku uzeto je vrijeme od studenoga 1997. kada se pristupom Vijeću Europe Hrvatska obvezala štititi pravo na pravično suđenje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustavni sud smatra da nema nikakvog opravdanog razloga što Općinski sud u Belom Manastiru nije donio presudu u tom radnom sporu i stoga je prihvatio ustavnu tužbu te naredio donošenje presude u najkraćem mogućem roku, ali ne duljem od 6 mjeseci, stoji u odluci Ustavnog suda, objavljenoj u Narodnim novinama.

(Hina) xggrb yso

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara