Nakon borbe za slobodu, Anu Magaš očekuje borba za skrbništvom nad sinom

SAGA o Ani Magaš, Zadranki koja je ubila svog supruga Lucijana, dobila je napokon svoj epilog - sretan po optuženu.

Komisija za pomilovanja jednoglasno je predložila, a predsjednik Stjepan Mesić zatim i donio odluku da se zatvorska kazna Zadranki Ani Magaš, osuđenoj na pet godina zbog ubojstva supruga u prekoračenju nužne obrane, smanji za godinu i pol. To znači da bi Ana Magaš trebala biti na slobodi za šest mjeseci. 

S devet i pol na pet godina

Podsjetimo, Magaš je u pritvoru od ožujka 2005., odnosno od dana kada je svađa sa suprugom Lucijanom završila smrtonosnim ubodom nožem u njegova leđa. Na prvom suđenju Županijski sud u Zadru nije prihvatio njezinu obranu da je za nožem posegnula u samoobrani jer ju je suprug počeo daviti te je osuđena na devet i pol godina zatvora zbog teškog ubojstva.

Vrhovni sud ukinuo je tu presudu, a u ponovljenom suđenju kvalifikacija djela je promijenjena i Magaš je u rujnu 2006. proglašena krivom za kazneno djelo ubojstva u prekoračenju granica nužne obrane. Nova je kazna bila osam godina.

U međuvremenu Anu Magaš, nakon burnog razlaza s odvjetnikom Markom Marinovićem, počinje braniti novi odvjetnički tim, a Vrhovni sud donosi još jednu  odluku, ovaj put kako bi kaznu smanjio na pet godina.

Spasio ju akt milosti predsjednika

Pomalo ironična je činjenica da Ana Magaš nije dočekala pravdu boreći se pravnim sredstvima pred sudovima, već je njezino smanjivanje kazne akt milosti predsjednika. Njezina odvjetnica Ljubica Matijević Vrsaljko kaže da se prilikom sastavljanja žalbe pozivala na praksu Vrhovnog suda koje je prekoračenje nužno obrane uobičajeno kažnjavalo s dvije do dvije i pol godine zatvora.

To je isto potvrdila i predsjednica Komisije za pomilovanje, bivša sutkinja Vrhovnog suda Neva Šibl, koja je tijekom objave odluke o pomilovanju izjavila: "Slučaj Ane Magaš usporedili smo sa sličnim slučajevima i zaista se može zaključiti da presude za ista djela drugdje u načelu nisu prelazile dvije i pol godine zatvora, i to nam je bila glavna motivacija u pomilovanju". Dodala je i da je na odluku utjecalo i to što se Magaš dobro ponaša u zatvoru, što nema pretpostavki da bi djelo ponovila i što dugo nije u kontaktu s djetetom.

Slučaj Ane Magaš godinama je u epicentru zanimanja javnosti zbog nakaradne rodne diskriminacije prema kojoj javnost kao da je navikla da muškarci ubijaju svoje žene i da se takvim vijestima iz crne kronike naprosto ne čudi, dok je obrnuta situacija naprosto šokantna - makar se ne radilo o hladnokrvnom ubojstvu već činu samoobrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sama je tražila sukob, a muž logično reagirao nazvavši ju kurvom"

Kako se hrvatsko pravosuđe odnosi prema ženama ubojicama svojih muževa, a kako prema muževima koji su usmrtili svoje supruge, pokazuje slučaj izvjesnog Tome Sopljanca, koji je koincidirao sa osudom Ane Magaš. Naime, Sopljanac je osuđen na godinu dana zatvora zbog ubojstva svoje pijane supruge koju je zadavio golim rukama.

Na suđenju Sopljancu je utvrđeno kako nije imao namjeru ubiti ženu već je samo odmaknuti od sebe. Ana Magaš je pak "sama tražila sukob, a pokojni muž je logično reagirao nazvavši je kurvom", pisalo je u presudi zadarskog županijskog suda. Sopljancu je kao olakotna okolnost uzeta činjenica da ima sedmero djece, dok je Ani Magaš činjenica da ima dijete odmogla na sudu koji je to uzeo kao otegotnu okolnost jer je svome djetetu "prekinula normalno djetinjstvo".

Društvo kao da jednostavno nije naviklo da se žene brane, ali je naviklo da muškarci ubijaju. Takvu poruku šire i hrvatski sudovi, pa je tako u presudi Ani Magaš pisalo da je znala da joj je muž pijan i da je trebala pričekati da se otrijezni i da se ona pojavi pred njim. Valjda to znači da je sasvim prirodno da muškarac u alkoholiziranom stanju reagira tako da fižički nasrne na ženu, dok je u presudi Sopljancu olakotna okolnost bila da je njegova žena inače bila sklona alkoholu, što ju je činilo jako agresivnom pa je opravdano da ju je muž udario šest puta šakom u glavu. I još dva puta nogom dok je ležala na podu - vjerovatno da izbije i zadnje znake agresivnosti iz nje.

"Lucijan dolazio iz ugledne obitelji"

Tijekom suđenja Ani Magaš uopće nije uzeto u obzir da je Lucijan Magaš i prije pokazivao nasilje prema supruzi, često ju vrijeđao i omalovažaovao na javnim mjestima, ali je svakako uzeto u obzir da je Lucijan potjecao iz ugledne zadarske obitelji i da je bio visoki pomorski časnik.

Anu Magaš nakon izlaska iz zatvora očekuju nova borba, borba za skrbništvo nad sinom kojeg nije vidjela od rujna 2005. godine. Nad njime trenutno skrbi obitelj Magaš, odnosno dječakova baka.

Zadarski Županijski sud donio je nepravomoću presudu u kojoj je Ani Magaš taj zahtjev odbijen, ali Ljubica Matijević Vrsaljko kaže da je na tu presudu podnijeta žalba i uvjerena je da će nove okolnosti utjecati na promjenu presude.

"Nitko nema pravo očekivati da će Ana Magaš odustati od svog djeteta"

"Nitko nema pravo očekivati da će Ana Magaš odustati od svog djeteta, niti joj se pravo na majčinstvo može oduzeti", kaže Matijević Vrsaljko.

Jelena Svirčić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara