Nakon četiri godine nasilja na pomolu primirje Izraela i Palestine

IZRAELSKI premijer Ariel Sharon i novoizabrani palestinski predsjednik Mahmoud Abbas u utorak će potpisati povijesni sporazum o prekidu vatre, javio je BBC News.

Abbas i Sharon trebali bi potpisati sporazum o primirju na summitu koji će se održati u utorak u u Šarm el Šeiku u Egiptu.

Palestinski pregovarač Saeb Erekat kazao je Reutersu kako će primirje stupiti na snagu nakon održavanja summita, razgovora na najvišoj razini između dvije zaraćene strane od početka intifade 2000.

"Dogovorili smo se da ćemo sutra proglasiti prekid vatre", izjavio je palestinski ministar Saeb Erekat nakon sastanka s izraelskim kolegama na kojem su dogovarane posljednje pojedinosti o summitu u Šarm el Šeiku, prvom u zadnje četiri godine, prenosi Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izrael će u utorak na summitu u Šarm el Šeiku proglasiti prekid svih vojnih operacija dok će Palestinci najaviti prekid vatre", kazao je za agenciju France Presse neimenovani izraelski dužnosnik. "Ako se teroristički napadi i nasilje nastave, nema razloga da mi ne pokrenemo operacije. Na mir ćemo reagirati mirom", istaknuo je isti neimenovani izvor.

No, naglasio je da izraelska vojska zadržava "pravo da djeluje kako bi eliminirala ljudsku bombu", što je drugačiji izraz za spriječavanje Palestinaca da počine samoubilački atentat.

BBC piše kako je nova američka državna tajnica Condoleezza Rice, koja je na turneju po Bliskom istoku, u susretima s čelnicima obje strane pokušavala dogovoriti dotično primirje.

Novoizabranog predsjednika Palestine, Mahmouda Abbasa, Izraelci su u više navrata pohvalili zbog njegovih napora u suzbijanju napada islamističkih militanata na Izraelce.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara