Nakon Hrvatske, Česi sve više ulažu u druge balkanske zemlje

NAKON uspješnih investicija u Hrvatskoj, češki investitori su se okrenuli Makedoniji, te ostalim državama zapadnog Balkana, tvrdi Makedonska Radio Televizija (MRT).

Reforme makedonske vlade označene su kao "dobar poslovni potez", a češki poslovnjaci počeli su ulagati veće svote i u Crnoj Gori i Srbiji.

Makedonija se najnovijom kampanjom vlade želi prikazati kao raj za tvrke koje žele investirati u rastuže tranzicijsko gospodartsvo. Prema izvješćima iz Praga, snižavanje poreza i smanjenje birokracije pri registraciji kompanija su odlični potezi makedonskih vlasti.

"Moglo bi se pokazati kao dobar potez, no radi se o nestabilnom tržištu u razvoju, te stoga preporučujem našim građanima da pronađu partnera koji je upoznat sa lokalnom situacijom (u Makedoniji)", izjavio je Petr Wosmik, šef velike agencije za trgovinu nekretninama sa bazom u Češkoj.

Češkim investitorima posebno je zanimljiva obala Crne Gore i srpska industrija za proizvodnju strojeva.

Češke agencije specijalizirane za trgovanje imovinom i inozemstvu mišljenja su da su razlog masivne kupnje nekretnina i posjeda na Balkanu niske cijene.

E.A.J.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara