Nakon izvanrednog stanja Erdogan suspendirao Europsku konvenciju o ljudskim pravima

Nakon izvanrednog stanja Erdogan suspendirao Europsku konvenciju o ljudskim pravima

Foto: FAH

IZVANREDNO stanje u Turskoj uvedeno je s ciljem da se izbjegne mogući drugi vojni udar, kazao je u četvrtak turski ministar pravosuđa Bekir Bozdag, dok je istodobno zamjenik premijera Numan Kurtulmus objavio da će privremeno biti stavljena izvan snage Europska konvencija o ljudskim pravima.

Govoreći u turskom parlamentu Bozdag je kazao da građani neće osjetiti nikakvu promjenu u svojim životima tijekom izvanrednog stanja te da to neće imati negativan utjecaj na gospodarstvo i investicije.

 Predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio je u srijedu navečer uvođenje izvanrednog stanja navodeći da će to omogućiti vlastima da djeluju brže i efikasnije u dovođenju pred lice pravde one koji su odgovorni za pokušaj udara prošlog petka navečer.

U međuvremenu je iz raznih sektora došlo do otpuštanja i uhićenja velikog broja ljudi, spominje se broj od 50.000, a riječ je prije svega o vojsci, pravosuđu, obrazovanju i medijima, gdje su se mnogi našli bez licenci za rad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapadne zemlje izrazile su opravdano strahovanje da je pokušaj puča zapravo poslužio turskom predsjedniku za sustavno 'čišćenje' nepoćudnih, posebice u svjetlu činjenice da on već duže vrijeme ima namjeru provesti promjene ustava i utvrditi svoju vladavinu uvođenjem predsjedničkog sustava. 

Zamjenik turskog premijera Numan Kurtulmus u međuvremenu je izjavio da će Turska zbog uvođenje izvanrednog stanja derogirati odnosno staviti izvan snage Europsku konvenciju o ljudskim pravima.

"Turska će suspendirati Europsku konvenciju o ljudskim pravima u mjeri koja ne ugrožava njene međunarodne obveze, kao što je Francuska napravila s člankom 15 Konvencije" nakon atentata u studenome prošle godine, kazao je Kurtulmus, a prenijela novinska agencija Anadolija. 

Ovo stavljanje izvan snage štiti Tursku od mogućih osuda za kršenje Konvencije u vrijeme dok provodi široko 'čišćenje' u svim sferama društva nakon pokušaja udara, navodi agencija France Presse.

Kurtulmus je za tursku tv postaju NTV rekao da bi izvanredno stanje u Turskoj moglo biti ukinuto i ranije, za jedan ili jedan i pol mjesec dana. Po njegovim riječima, strukturalne i individualne pogreške u obavještajnim službama dogodile su se tijekom pokušaja udara. Također je rekao kako se radi na restrukturiranju vojske.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara