NAKON JAMAIKE, URAGAN IVAN SE kreće PREMA KUBI

Uragan Ivan usmjerio se u subotu prema Kajmanskom otočju i Kubi nakon što je na zapadu Jamajke napravio velike materijalne štete, ali je ipak zaobišao glavni grad Kingston.

U subotu ujutro su na zapadnom dijelu Jamajke dvije osobe poginule u nevremenu koje je izazvao Ivan, najjači uragan koji je otok doživio u posljednjih 16 godina. Nedaleko Kingstona utopila se jedna djevojčica, a u predgrađima prijestolnice jedna je žena poginula od stabla koje je uragan iščupao i bacio na njenu kuću. Tim nesrećama se broj žrtava poginulih zbog Ivana popeo na 39, od kojih je većina stradala na Grenadi koju je uragan poharao prije nekoliko dana.

"Ima velikih šteta na cijeloj Jamaici. Posvuda su uništeni krovovi i u okolici glavnog grada Kingstona brojne kuće su jako uništene" rekao je jedan glasnogovornik vlade.

Sama gusto naseljena prijestolnica Kingston u subotu je odahnula jer je uragan u zadnji čas promijenio predviđeni smjer i skrenuvši na zapad zaobišao Kingston.

Jamajkanski premijer Percival Patterson u petak je proglasio izvanredno stanje i naložio evakuaciju oko pola milijuna ljudi, skoro petine stanovništva, iz nižih predjela Jamajke, međutim do subote je samo oko 7 tisuća ljudi napustilo svoje domove i potražilo utočište u sigurnim skloništima.

Polako se premještajući u smjeru zapad- sjeverozapad, brzinom od 13 km na sat, pretpostavlja se da bi Ivan mogao za 24 sata stići do Kajmanskog otočja, mikro države površine 259 km2 s 35.000 stanovnika. Ivan čiji vjetrovi pušu maksimalno do 240 km na sat, trebao bi se zatim približiti Kubi, a potom jugoistoku SAD-a, vjerojatno Floridi početkom sljedećeg tjedna.

(Hina) xtm ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara