Nakon kritika, predsjednik srbijanskog parlamenta najavio novu deklaraciju osude zločina

PREDSJEDNIK Skupštine Srbije Predrag Marković, koji je ranije odbio na dnevni red parlamentarne rasprave uvrstiti deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici, u subotu je najavio da će idućeg tjedna razgovarati sa šefovima zastupničkih skupina o novoj rezoluciji koju bi svi podržali.

Marković je svoje odbacivanje prijedloga osam nevladinih udruga obrazložio riječima da Skupština Srbije nije nadležna raspravljati o pojedinačnom događaju koji se zbio izvan njezinih granica.

Za beogradski radio B92 rekao je kako vjeruje da su svi zastupnici spremni prihvatiti dokument kojim će biti osuđeni zločini i zatraženo istraživanje odgovornosti.

"Stidim se što su neke od zločina počinili Srbi. Isto tako, stidim se što su neki od njih našli utočište u mojoj državi, ali ne smije se dogoditi da netko stječe političke i stranačke poene na žrtvama koje trebaju počivati u miru, a one će počivati u miru tako što će se uspostaviti pravda. Moraju se na zakonit način osuditi svi zločini i stvoriti pravne i političke mogućnosti, neovisno od političke i stranačke pripadnosti, da se zločinci privedu pravdi", rekao je Marković.

Nedavno Markovićevo odbijanje da deklaraciju nevladinih udruga uvrsti u dnevni red, Socijaldemokratska partija (SDP) u petak je označila kao cinizam i licemerje.

"Ako je Skupština Srbije raspravljala o pomoći haaškim optuženicima, a Vlada Srbije na sebe preuzela obvezu dati jamstva pred međunarodnim tribunalom, čak i onima koji nisu državljani Srbije, onda je ovakav stav predsjednika Skupštine neodgovoran, i po Srbiju i njezine građane štetan politički čin", objavio je SDP.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Forum za sigurnost i demokraciju priopćio je istim povodom u petak da Predrag Marković zbog toga više ne smije biti predsjednik parlamenta.

Marković je pak u subotu najavio donošenje dokumenta o osudi zločina, ali dokumenta koji bi predložili zastupnici i podržali ga.

Srbija je pod snažnim dojmom video snimke ubojstva šestorice muslimanskih mladića iz Srebrenice, koja je korištena na haškom suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću a prikazale su je i srbijanske televizije te je poslužila i kao identifikacijski materijal za uhićenja nekoliko počinitelja.

Potpredsjednik srbijanske vlade Miroljub Labus u subotu je izjavio "kako je ubojstvo šestorice muslimanskih mladića iz Srebrenice, koje su 1995., počinili pripadnici postrojbe "Škorpioni", izveo diktatorski režim".

"Prije par dana svi smo bili šokirani kako je netko vezao djeci ruke na leđa i samo zato što nisu bili iste nacionalnosti hladnokrvno ih ubio.Oni koji su počinili taj gnusni zločin moraju i krivično odgovarati, a mi kao ljudi moramo i moralno da ih osudimo, jer to je nešto što se ne smije tolerirati", rekao je Labus novinarima.

Postupak će se provesti na zakonit način i odgovorni će biti privedeni pravdi, dodao je Labus.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara