Nakon masakra u Bagdadu: Pentagon želi ubrzati ofenzivu na Islamsku državu

Nakon masakra u Bagdadu: Pentagon želi ubrzati ofenzivu na Islamsku državu

Foto: Hina

SMRTONOSNI napad u Bagdadu jača američku spremnost da "ubrza" ofenzivu na Islamsku državu u Iraku i Siriji, ali ne mijenja strategiju koalicije, objavio je Pentagon.

Po najnovijim podacima iračkog ministarstva zdravstva, najmanje 250 osoba ubijeno je a više od 200 ranjeno u nedjelju kad je autobomba eksplodirala u trgovačkoj četvrti glavnog grada Iraka, a radilo se o jednom od najpogibeljnijih napada koji je ta zemlja doživjela zadnjih desetljeća.

"Jasno je da se radilo o razornom napadu koji je bolni podsjetnik na ubojite mogućnosti IS-a", rekao je glasnogovornik Pentagona Peter Cook. "Ali on ne mijenja našu strategiju koja se sastoji u pobjedi nad IS-om u Iraku i u Siriji ubrzanim ritmom, što je moguće agresivnijim pristupom, kako bi se pokušale ograničiti njihove mogućnosti" da izvode ovakve napade, bilo u Bagdadu ili u drugim dijelovima svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napad za koji je odgovornost preuzeo IS izazvao je ljutnju Iračana zbog nesposobnosti vlade da zaštiti civilno stanovništvo i uvede djelotvorne sigurnosne mjere. Irački ministar unutarnjih poslova u utorak je zbog tog napada podnio ostavku.

SAD je rasporedio oko 4000 vojnika u Iraku koji uvježbavaju i savjetuju iračke postrojbe, ali ne sudjeluju izravno u sukobima.

SAD i general Sean McFarland koji zapovijeda u Bagdadu koalicijskim snagama "usko surađuju" s iračkom vladom nakon napada, ali ne planira se jačanje američkih postrojbi na licu mjesta, kazao je Cook.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara