Nakon masovnih prosvjeda bolivijski predsjednik podnio ostavku

Nakon masovnih prosvjeda bolivijski predsjednik podnio ostavku
BOLIVIJSKI predsjednik Gonzalo Sanchez de Lozada podnio je u petak ostavku nakon nekoliko tjedana masovnih uličnih prosvjeda koji su rezultirali desecima mrtvih.

Sanchez de Lozada odstupio je uputivši pismo s ostavkom bolivijskom Kongresu, koji ju je prihvatio i odmah izabrao dosadašnjeg dopredsjednika Carlosa Mesu za novoga predsjednika.

Mesa može obnašati tu dužnost do isteka Lozadina mandata u kolovozu 2007., no on je već predložio održavanje prijevremenih izbora.

Lozada je tijekom noći s petka na subotu stigao u međunarodnu zračnu luku u Santa Cruzu, gradu u istočnoj Boliviji, odakle bi zbog sigurnosnih razloga trebao otići u Peru, rekao je medijima Vladin izvor.

Vijest o Lozadinoj ostavci izazavala je slavlje na bolivijskim ulicama i prije nego što je službeno potvrđena, a izvješća ne spominju nikakve nasilne događaje, za razliku od proteklih tjedana kada je u demonstracijama, marševima i sukobima sa snagama sigurnosti poginulo osamdesetak ljudi, a stotine su ozlijeđene.

Prosvjedi su formalno započeli zbog odluke o izvozu bolivijskoga plina preko jedne čileanske luke u SAD, no uskoro su prerasli u masovni iskaz nezadovoljstva Lozadinom politikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bolivija je jedna od najsiromašnijih latinskoameričkih država, ali ujedno i zemlja s najvećim socijalnim razlikama.

Godišnji dohodak po glavi stanovnika iznosi tek oko 2.500 dolara, što je daleko najniže u Južnoj Americi, a na Zapadnoj polutci samo Kuba i Haiti su ispod Bolivije.

Oko 64 posto Bolivijaca živi ispod granice siromaštva, raspolažući s manje od dva dolara dnevno. Manje od polovice Bolivijaca ima tekuću vodu i osiguranu medicinsku njegu, a samo 45 posto prima neki oblik naobrazbe.

Istodobno, oko 20 posto stanovništva raspolaže s 54 posto svih prihoda, a Lozada je kao milijunaš-poduzetnik, koji se školovao u SAD-u i govori španjolski s američkim naglaskom, bio predstavnik najbogatijih slojeva društva.

Zanimljivo je da su pobunu protiv Lozade pokrenuli upravo najsiromašniji Bolivijci, nepismeni seljaci koji žive od uzgoja koke, biljke od koje se dobiva kokain, a zovu ih "cocalerosima".

Vladina politika uništavanja polja koke, provedena uz pomoć SAD-a kako bi se smanjila trgovina kokainom, dodatno je upropastila "cocalerose" kojima nije ponuđena nikakva alternativna poljoprivredna proizvodnja.

Osim toga, seljaci koji su podrijetlom Indiosi, potomci domorodaca koje su pokorili europski kolonizatori, žale se da Vlada ne poštuje njihovu stoljetnu tradiciju žvakanja listova koke, što im pomaže nadvladati vječnu oskudicu i glad.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara