Nakon otkrivanja afere Kurjak iz bolnica nestali dokazi

IAKO javnosti još nisu poznati svi detalji onoga što je inspekcija Ministarstva zdravstva pronašla u bolnicama Sveti Duh, Petrova, Modernom medicinskom centru (MMC) i na Rebru, novi dokazi o kršenju zakona niču kao gljive poslije kiše.

Osim što postoje optužbe i sumnje na krađu jajnih stanica kod pacijentica, zatim zakonski dvojbeno presađivanje stanica i zametaka izvan državnih klinika te neriješeno pitanje skladištenja jajnih stanica u Petrovoj bolnici, pojavljuje se i pitanje nestalih jajnih stanica iz Klinike za umjetnu oplodnju u Petrovoj, te čak tri provale i krađe računala iz laboratorija  za umjetnu oplodnju u Petrovoj i Svetom Duhu.

“Nestanak” jajnih stanica sumnjiv je zbog toga jer se oni od veljače 2003. godine više ne čuvaju u krioprezervatoru Petrove bolnice, a prema pismenom očitovanju ravnatelja klinike u Petrovoj dr. Ivana Kuvačiča upućenom ravnatelju KBC-a Rebro dr. Željku Reineru, zameci koji su se do tada čuvali u Petrovoj vraćeni su u maternice žena ili su dostavljeni ustanovama u kojima su parovi nastavili liječiti neplodnost. Kuvačić tada nije predočio dokumentaciju kojom može potkrijepiti ovu tvrdnju.

Nejasno je i tko je i kako pacijenticama vratio nestale jajne stanice, jer dr. Asim Kurjak, dr. Sanja Kupešić i embriolog Ernest Suchanek, koje se sumnjiči za krađu jajnih stanica, cijele su 2003. godine kao redovni profesori Medicinskog fakulteta uzeli slobodnu studijsku godinu za bavljenje znanstvenim radom, prenosi Novi list.

Iste je godine zbog afere privremeno zatvoren MMC četvrtooptužene dr. Biserke Funduk Kurjak, kao i klinika obitelji Kurjak u Crikvenici, a osumnjičeni doktori nisu radili u svojim matičnim bolnicama. Dakle, ako su zameci nestali iz Petrove, a nije ih imao tko vratiti pacijenticama, te ako nije bilo moguće to obavljati u bolnicama u kojima se to do tada radilo, postavlja se pitanje jesu li zameci uistinu vraćeni parovima.

Uz sve ovo, zameci nastali od jajnih stanica i sjemena uzetih pacijentima bolnice Sveti Duh i MMC-a čuvani su u Petrovoj bolnici bez ikakvog pismenog dogovora, pa vjerojatno nije niti plaćana nikakva naknada za skladištenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da je čuvanje zametaka dogovoreno usmeno, postoji mogućnost da je netko iz Petrove dobio novac za ovu uslugu, ali da taj novac nikada nije ušao u blagajnu bolnice nego u nečiji privatni džep.

Novi list donosi procjenu da postupak zamrzavanja zametka stoji oko 2.000 kuna, a uzme li se u obzir podatak o oko 500 zametaka koji su “prošli” kroz krioprezervator Petrove bolnice, lako se može doći do cifre od milijun nenaplaćenih kuna za čuvanje zametaka.

Još jedno vrlo važno pitanje jest i koliko su parovi koji su se odlučili na medicinski potpomognutu oplodnju plaćali bolnicama usluge liječenja, te jesu li te usluge u samim bolnicama naplaćene uz izdavanje računa. Zbog zastarjelog zakona vrlo je lako moguće da bolnica ili doktor nisu naplaćivali nešto što se po zakonu nije moglo ni uraditi.

Zapletu u cijeloj priči pridonosi i činjenica da su se od početka ove afere dogodile dvije provale u Embriološki laboratorij u Petrovoj, te jedna provala u Kliniku za liječenje neplodnosti u Svetom Duhu, gdje je radio dr. Kurjak.

U obje su provale nestali kompjutori, a u prošlogodišnjoj provali u Petrovoj ukradene su dvije diskete optuženog dr. Suchaneka, te je uništen i mikromanipulator koji se koristi u umjetnoj oplodnji.

Glasnogovornica PU zagrebačke Gordana Vulama potvrdila je Novom listu da policija dosada nije istraživala nepravilnosti oko pohranjivanja zametaka u Petrovoj bolnici, ali je Državno odvjetništvo zatražilo od policije da istraži moguće nezakonitosti oko izvantjelesne oplodnje koju je obavljao dr. Asim Kurjak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara