Nakon tri godine sastao se egipatski parlament: Prisegnulo 596 zastupnika, izabran i predsjednik

Nakon tri godine sastao se egipatski parlament: Prisegnulo 596 zastupnika, izabran i predsjednik

Foto: FAH

NA KONSTITUIRAJUĆOJ sjednici egipatskog parlamenta, koji se sastao prvi puta u posljednje tri godine, izabran je predsjednik parlamenta, ustavni stručnjak Ali Abdelal, a prisegu je položilo 596 zastupnika parlamenta kojim dominiraju pristaše egipatskog predsjednika Abdela Fataha al-Sisija.

Školovan u Francuskoj, odvjetnik Ali Abdelal pomogao je izraditi egipatski ustav i izborni zakon. Abdelal je član "Potpore Egiptu", koalicije u kojoj je više od 400 zastupnika lojalnih egipatskom predsjedniku Al Sisiju.

Kao predsjednik parlamenta, Abdelal je sada prvi na redu da u slučaju smrti ili trajne nesposobnosti predsjednika preuzme njegovu dužnost do novih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijašnji saziv, izabran nakon pobune 2011. protiv diktatora Hosnija Mubaraka, u kojemu su dominirali islamisti, raspušten je sredinom 2012. nakon što je sud poništio izbore.

To je dovelo do ustavne krize koja je razbuktala napetosti između Muslimanskog bratstva na čelu s prvim izabranim predsjednikom Mohamedom Mursijem i sekularne oporbe.

Sukob je kulminirao masovnim prosvjedima protiv Mursija. Al-Sisi, koji je tada bio šef oružanih snaga, svrgnuo je s vlasti islamističkog čelnika.

Vlasti su priopćile da su ovi parlamentarni izbori, održani u listopadu i studenome prošle godine, posljednji korak plana za ponovnu uspostavu demokracije u zemlji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara