Napadač iz njemačke škole bio je usamljenik sa psihičkim problemima

Tekst: F.M.
Foto: Bild


MATURANT koji je jučer napao gimnaziju Carolinum u njemačkog gradu Ansbachu bio je povučen, usamljenik, koji je imao psihološke i obiteljske probleme. 18-godišnji Georg R. Nije se snašao u društvu, a svoju je ljutnju izrazio sjekirom i Molotovljevim koktelima.

"Bio je miran tip, suzdržan, pod odmorima je uvijek sjedio sam", ispričao je jedan od njegovih kolega iz škole njemačkim medijima.

Još u osnovnoj školi Georg se pokušao nametnuti u društvu, ali nije uspio. Na odbacivanje je navodno reagirao agresivno. U zadnjih nekoliko godina držao se sve povučenije.

Putovanje u Rim motiv?

Policija je pri pretraživanju njegove sobe na računalu našla pismo u kojemu je navodno najavio svoj pohod. U tom je pismu bilo riječi o "apokalipsi" koja nadolazi. Navodno je također primao psihološku pomoć.

 Razred koji je napao jučer je trebao ići na putovanje u Rim. Nitko od kolega nije s Georgom htio boraviti u sobi u Rimu. Moguće je da je taj incident naveo problematičnog tinejdžera na očajnički nasilni čin.


Heavy metal i crni kaput

Georg je slušao heavy metal, i stalno je hodao u crnom kaputu, koji je nosio i jučer kad je upao u školu i napao svoje kolege sjekirom i Molotovljevim koktelima, pri čemu je jedna učenica zadobila za život opasne ozljede.

Georgovi roditelji razvedeni su, a Georg živi s ocem i dvije sestre. Njihova majka, kod koje su djevojke provodile većinu vremena, živi u istoj ulici.

Jučer u 8,35 je Georg ušao u školu. Sa sobom je imao tri Molotovljeva koktela, sjekiru i dva noža. Sjekirom je razvalio vrata učionice razreda i prvo unutra bacio Molotovljev koktel, a onda počeo mahati sjekirom. Jednu je djevojku pogodio Molotovljevim koktelom u glavu, a drugu učenicu ozlijedio je sjekirom. Nakon toga je u hodniku bacio još jedan Molotovljev koktel.

Sustav upozoravanja spasio od veće katastrofe

Vatra je odmah aktivirala alarm protiv požara. Jedan učenik iz četvrtog razreda brzo je obavijestio ravnatelja, a onda je sam otišao gasiti plamen, jer je član dobrovoljnog vatrogasnog društva. Djeca, njih gotovo 700, su se uputila van iz škole. Vjerovali su da se radi o vježbi.

Ravnatelj škole Franz Stark ispričao je medijima kako su profesori iznijeli ozlijeđene učenike iz škole. Većina djece koja su tijekom "vježbe" izašla na dvorište nisu ni znala što se događa. Nastava za sutra otkazana je, a učenicima je na raspolaganju stručna pomoć. Grad Ansbach također je otvorio telefonsku liniju za informacije i pomoć.

Samo 10 minuta nakon početka tragičnog događaja, policija je svladala poludjelog učenika, koji se bio zabarikadirao u toaletu. Policija je izvijestila kako su dva policajca presrela 18-godišnjaka u školi, te kako je došlo do upotrebe vatrenog oružja. Napadač je teško ozlijeđen pri susretu, policija ga je pogodila u torzo. Devet učenika ranjeno je, tri djevojčice ozbiljno su ozlijeđene, a jedna je u životnoj opasnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara