Napade u Kerbali i Bagdadu izveli samoubojice; više od 120 poginulih

Napade u Kerbali i Bagdadu izveli samoubojice; više od 120 poginulih
NAPAD na bagdadsku džamiju u kojoj je šijitski mauzolej Musa Al-Kazem izvele su četiri samoubojice koji su se raznijeli gotovo u istom trenutku, rekli su u utorak čuvari svetišta.

"Bila su to četiri napadača samoubojice. Jedan se raznio na ulazu u džamiju, drugi u unutarnjem dvorištu džamije, a još dvojica na sporednom ulazu, svi u intervalima od nekoliko sekundi", izjavio je Diya Ismail, jedan od čuvara.

U napadu je poginulo 28 ljudi, a 128 ih je ranjeno, priopćilo je ministarstvo zdravstva, uz napomenu kako te brojke nisu konačne.

Bombaš samoubojica bio je uzrokom i jednog od napada u svetom šijitskom gradu Kerbali, kad je, aktiviravši eksploziv okružen mnoštvom ljudi, sa sobom u smrt odveo 25 osoba, rekao je policijski satnik Mahdi Ghanami..
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidio sam jednog muškarca kako trči prema skupini iranskih hodočasnika i potom se raznosi eksplozivom", izjavio je Ghanami, dodavši kako je samoubojica nosio torbu u koju je bio sakrio bombu.

Utorak je bio najkrvaviji dan u Iraku od pada Sadama Huseina, u kojem su, u nekoliko bombaških napada poginule najmanje 124 osobe. U zemlji u kojoj šijiti čine 60 posto stanovništva, utorak je bio njihov najsvetiji dan kad se obilježava godišnjica ubojstva imama Huseina, unuka proroka Mohameda.

On je pokopan u Kerbali, svetom gradu u kojem se okupilo više od dva milijuna šijitskih vjernika iz Irana, Iraka i drugih krajeva, a u najmanje pet eksplozija poginulo je više od 70 ljudi.

Najsvetiju šijitsku džamiju, bagdadsku Kadimiju, potresle su najmanje četiri eksplozije, a zasad potvrđeni broj mrtvih, 58, mogao bi porasti na čak 75 ili više.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara