Napade u Madridu osudili Bush, Putin, Prodi, Schroeder...

BOMBAŠKE napade na tri željezničke postaje u Madridu, u kojima su poginulo najmanje 173, a ozlijeđeno je više od 600 osoba, osudili su u četvrtak brojni svjetski državnici, a španjolskim čelnicima i narodu uputili su izraze sućuti i potpore.

Američki predsjednik George W. Bush telefonski je španjolskom premijeru Jose Mariji Aznaru uputio izraze sućuti, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Sean McCormack."Predsjednik Bush je nazvao Aznara kako bi mu prenio izraze sućuti nakon ovih brutalnih napada koji su šokirali Španjolsku", rekao je McCormack.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je u poruci Aznaru i španjolskom kralju Juanu Carlosu svoj "iskreni šok" zbog "barbarskih" napada u Madridu. "Ovaj barbarski čin pokazao je da se međunarodna zajednica treba još odlučnije suprotstaviti terorizmu. Danas, kao i uvijek, cijeli civilizirani svijet treba se ujediniti u borbi protiv tog zla", rekao je Putin.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Europske komisije Romano Prodi izrazio je svoju "bol zbog četverostrukog atentat u Madridu u kojem su stradali nedužni ljudi". "Danas se čitava Europa ujedinila sa Španjolskom u njezinom bolu. Riječ je o jednom perverznom činu, nasilju koje ne vidi perspektivu, potpuno besmislenom nasilju", rekao je Prodi.

Njemački čelnici rekli su da su "zgroženi i tužni" zbog napada, te izrazili svoju solidarnost sa španjolskim narodom. "Zgrožen sam velikim brojem mrtvih i ranjenih", rekao je njemački kancelar Gerhard Schroeder u pismu španjolskom kolegi Aznaru. Njemački predsjednik Johannes Rau poručio je u pismu španjolskom kralju da "njemački narod tuguje zajedno s njim i sa španjolskim narodom".

Poruke sućuti i potpore Španjolskoj poslali su, između ostalih, i čelnici Rumunjske, Grčke, Švedske i Izraela.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara