NAPADI GUSARA I OTMICE BRODOVA U PORASTU NA OTVORENIM MORIMA

Nasilni napadi gusara na otvorenim morima diljem svijeta u porastu su, kao i otmice brodova i brodskih posada, upozorava međunarodna organizacija koja prati kriminal na morima. Međunarodni ured za pomorstvo (IMB) objavio je da je 2003. broj prijavljenih napada na brodove skočio na 445, što je 20 posto više nego prethodne godine i drugi najozbiljniji podatak od 1991. kada se počelo s praćenjem.

Broj poginulih pomoraca također je porastao i to na 21, dok se nestalima u prošloj godini smatrao 71 putnik i član posade, a 88 ih je ozlijeđeno. Prethodne je godine, za usporedbu, poginulo 10 pomoraca, a 38 ih je ozlijeđeno.

Broj talaca gotovo se udvostručio na 359 ljudi.

"Podaci pokazuju povećanje broja napada i nasilja u napadima. Pozivamo zemlje s problemom gusara da veći prioritet daju policijskoj kontroli svojih voda", poručio je direktor IMB-a, kapetan Pottengal Mukundan.

IMB tvrdi da se broj brodova otetih radi krađe samog broda i tereta dramatično smanjio, no mete napada su ranjiviji brodovi poput teglenica, a za otete posade traži se otkupnina.

Otmice su uglavnom djelo različitih paravojnih skupina u politički osjetljivim područjima.

Najopasnije su indonezijske vode u kojima je prošle godine zabilježen 121 napad. Samo u Molučkom prolazu, između Indonezije i Malezije, zabilježeno je 28 napada. Kroz taj se prolaz odvija 30 posto svjetske pomorske trgovine i 80 posto japanskog uvoza nafte.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U 23 posto napada, mete su bile tankeri", rekao je Mukundan.

Nakon Indonezije, po broju napada slijede Bangladeš s 58 i Nigerija s 39. Napadi u Nigeriji gotovo su trostruko češći nego prethodne godine i IMB njezino more smatra najopasnijim u Africi.

Moderni gusari često koriste automatsko oružje i ručne bacače raketa. Broj napada u kojima je korišteno oružje, prema podacima IMB-a, porastao je sa 68 na 100.

U nekim zemljama zabilježeno je smanjenje broja gusarskih napada. U Somaliji se njihov broj smanjio za čak 50 posto, iako IMB istočnu i sjeveroistočnu obalu Afrike i dalje smatra vrlo rizičnom.

Među zemljama s manjim brojem napada u prošloj godini su i Kamerun, Obala Bjelokosti, Ekvador, Gvajana i Tajland. U malezijskim vodama zabilježeno je samo pet napada i to u prvoj polovici godine. U drugoj polovici godine nije zabilježen nijedan napad, što IMB pripisuje pojačanoj kontroli malezijske pomorske policije.

(Hina) zt sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara