Napadnut novinar Večernjeg lista

ZBOR novinara sudskih izvjestitelja Hrvatskog novinarskog društva danas je najoštrije osudio napad na novinara Večernjeg lista Marijana Malčevića prilikom jučerašnjeg obavljanja reporterskog posla.

"Od policije zahtijevamo energičnu istragu o napadu, ali isto tako i reakciju državnog odvjetništva i pravosuđa. Ujedno još jednom izražavamo svoje nezadovoljstvo dosadašnjim reakcijama organa gonjenja i pravosuđa prilikom napada na novinare", navodi se u priopćenju Zbora novinara sudskih izvjestitelja.

Ističu da za neke prijetnje i napade koji su se dogodili prije nekoliko godina još nisu sazvane sudske rasprave niti podnijeti optužni prijedlozi, a istovremeno njihovi napadači, koji su evidentirani zbog nasilništva, šeću na slobodi, a novinari strepe od novih napada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Neodgovarajuća reakcija pravosuđa ohrabrenje je napadačima, a novinarima poruka da su nezaštićeni od prijestupnika. Ukoliko takva reakcija i dalje bude izostajala Zbor novinara sudskih izvjestitelja o tome će izvijestiti međunarodne strukovne institucije", stoji u priopćenju.

Malčević je napadnut kada je snimao kuću obitelji koju je zagrebačka policija jučer prijavila za iznuđivanje. Prema pisanju Večernjeg lista i izjavi glasnogovornice zagrebačke policije Gordane Vulame Malčevića je napao mladić 22-godišnje kćeri prvoosumnjičenog, koja je i sama prijavljena za sudjelovanje u iznudi.

Napadač je novinaru pokušao uzeti fotoaparat i nekoliko ga je puta udario. Obojica su potom krenuli prema policijskoj postaji, a na putu su se dogovorili da će i osumnjičena obitelj u medijima iznijeti svoje viđenje slučaja, kazala je Vulama.

No, novinar je u večernjim satima ipak prijavio događaj, pa će policija nakon provedenih provjera utvrditi radi li se o nekom kaznenom djelu ili prekršaju i postupiti sukladno tome, kaže Vulama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara