Napeti odnosi SAD i Hrvatske, SAD očekuje jačanje suradnje

RAZLIČITA stajališta Hrvatske i Sjedinjenih Država oko rata u Iraku i Međunarodnog kaznenog suda te druga pitanja stvorili su napete odnose između dvije zemlje, ali Sjedinjene Države očekuju da će s Hrvatskom ojačati suradnju, rekao je u srijedu visoki dužnosnik State Departmenta.

Hrvatska je bila dobar partner Sjedinjenih Država u borbi protiv terorizma, rekao je vršitelj dužnosti pomoćnika državnog tajnika za Europu i Euroaziju Paul Jones Odboru za vanjske odnose američkog Senata, spominjući kao primjer presretanje pošiljke oružja na brodu Boka Star.

"Nažalost, njezino prilično glasno različito stajalište o Iraku i članku 98, njezino odbijanje da se pridruži konsenzusu zemalja nasljednica u prihvaćanju deblokirane jugoslavenske imovine i njezino odbijanje da podnese na ratifikaciju Saboru Memorandum o razumijevanju o intelektualnoj svojini koji smo potpisali 1998. doveli su do napetosti u odnosima", rekao je Jones.

Hrvatska nije poduprla vojnu akciju SAD u Iraku i odbija potpisati sa SAD bilateralni sporazum o neizručivanju američkih državljana Međunarodnom kaznenom sudu (ICC), poznat kao "sporazum članka 98" prema članku Rimskog statuta ICC-a koji dopušta taj tip sporazuma sa zemljama koje nisu potpisale sporazum o sudu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jones je ipak rekao kako Sjedinjene Države pozdravljaju skorašnju ponudu Hrvatske da pošalje postrojbu vojne policije kako bi poduprla obnovu Iraka.

"(State) Department i budući veleposlanik Ralph Frank predani su pronalaženju dodatnih mogućnosti za suradnju", rekao je Jones Pododboru za europske poslove tijekom saslušanja o napretku i izazovima u zemljama nasljednicama bivše Jugoslavije. "Veselimo se recipročnim naporima Hrvatske za smanjivanje trenutnih bilateralnih napetosti".

Jones je kazao kako Sjedinjene Države očekuju od Hrvatske da ispuni svoja obećanja i pomogne povratak izbjeglih Srba, povratak njihove imovine i obnovu kuća. On je pozdravio odluku hrvatske Vlade od 12. lipnja da subvencionira rješavanje stambenog pitanja izbjeglicama koji su izgubili stanarsko pravo u Hrvatskoj.

"Mi također ustrajemo na tome da Hrvatska u cjelosti surađuje s Haškim sudom, i ispuni obveze u osiguravanju dokumenata, ojača napore da locira optuženika za ratne zločine generala Antu Gotovinu, i da bude prijemljiva za nove optužnice", rekao je Jones. "Dok podupiremo aspiracije Hrvatske za članstvom u NATO-u i EU-U, nužno je da prvo vidimo jače napore u povratku izbjeglica i suradnji s ICTY-jem", dodao je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara