NAPETOSTI U JUŽNOJ OSETIJI: SAKAŠVILI SE OBRAĆA IZRAVNO MOSKVI

Gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili izjavio je u nedjelju da će se izravno obratiti Moskvi, kamo je poslao šefa Vijeća sigurnosti Guelu Bežuašvili kako bi se spriječio novi oružani sukob u pobunjenoj proruskoj pokrajini Južnoj Osetiji.

"Ne vodim nikakve pregovore s osetijskim čelnikom Eduardom Kokoitijem, obraćamo se izravno Moskvi, odakle on dobiva naputke", kazao je u nedjelju novinarima Sakašvili koji je u subotu optužio Moskvu za "imperijalističke" težnje u Južnoj Osetiji.

Južna Osetija stekla je neovisnost početkom devedesetih u oružanom sukobu u kojemu je pobijedila zahvaljujući ruskoj pomoći.

Bežuašvili treba se u Moskvi susresti s kolegom Igorom Ivanovom, tvrdi Tbilisi. Moskva službeno nije potvrdila susret.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Iskreno se nadam i predsjednik Vladimir Putin mi je obećao da će zaustaviti snage koje se u Rusiji ubrzano pripremaju za oružani sukob između Gruzije i Rusije", dodao je Sakašvili.

U razgovoru koji je u nedjelju dao za gruzijsku televiziju, "predsjednik" Južne Osetije rekao je da će pustiti tri gruzijska policajca koji su u ruskim mirovnim snagama koje su na to područje došle nakon primirja iz 1992.

Ruski izaslanik Lev Mironov doputovao je u Južnu Osetiju i sastao se s Kokoitijem, ali nema nikakvih konkretnih podataka s tog susreta.

(Hina) xvrad ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara