Naredba odgovornih: Vozite bez kočnica

Naredba odgovornih: Vozite bez kočnica

POVJERENSTVO "Željeznice Crne Gore" internom naredbom odobrilo je da od 1. srpnja 2004. godine strojovođe upravljaju vlakovima na relaciji POdgorica - Bijelo Polje s pet ili osam kočnica manje nego što ih vlak ima.

Taj dokument potpisala je peteročlana komisija, a svojim potpisom potvrdio pomoćnik izvršnog direktora za prijevoz Momčilo Rakočević, javlja Glas Javnosti.

U ovoj nevjerojatnoj odluci navedeno je kako vlak može prometovati relacijom Podgorica - Bijelo Polje s 5 neispravnih kočnica, a na kraćoj relaciji Podgorica - Bar s 8 neispravnih kočnica, prenosi Tanjug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U istom dokumentu navedeno je kako je na relaciji Bioče - Podgorica, na kojoj je došlo do katastrofalne prometne nesreće prije nekoliko dana, uz maksimalnu brzinu postotak kočenja 76 sa 5 neispravnih kočnica, iako je pad pruge čak 25 posto.

Proteklih dana uprava crnogorske željeznice za isključivog krivca ove tragedije proglasila je ljudski faktor, odnosno strojovođu Slobodana Drobnjaka, koji, kako tvrde, nije postupao u skladu s pravilima i nije onemogućio samopokretanje vlaka.
Kako saznaje Glas javnosti samo tijekom ovog mjeseca deset puta su na lokomotivama otkriveni kvarovi na kočnica.

"Svi znaju da je stanje u željeznici katastrofalno. Gotovo da nema dana, a da se ne isključi po neka lokomotiva zbog slabih kočnica" - kazao je jedan mehaničar za Glas javnosti.

Podsjetimo, u ponedjeljak oko 15:30 četiri vagona puna putnika crnogorskog putničkog vlaka na liniji Bijelo Polje-Bar izletjela su iz tračnica. Tragična bilanca ovog događaja je 45 poginulih osoba i 220 ozlijeđenih osoba, među kojima je najmanje 110-ero djece, koja su se vraćala sa skijanja.

A.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara