NASA našla vrijedne informacije na Mjesecu, ali ne i vodu?

Tekst: I.Ka.
Foto: Arhiva

ISPALJIVANJE projektila koje je NASA 9. listopada izvršila na Mjesecu ipak je znanstvenicima opskrbilo vrijedne informacije. Prema novim podacima, tek nekoliko trenutaka nakon što je NASA ispalila projektil, iznad Mjesečeve površine se stvorio kilometar i pol visok stup mjesečevih krhotina. "Zapanjili su nas rezultati koje smo dobili", poručio je Anthony Colaprete, voditelj NASA-ine misije koji je dodao da su podaci koje dobivaju "visoke kvalitete".

Nakon što su gotovo svi svjetski mediji izravno prenosili NASA-ino ispaljivanje projektila, u javnosti su se pojavile spekulacije da misija nije uspjela. U NASA-i demantiraju te tvrdnje navodeći da im je svrha bila isključivo znanstvene prirode, a ne "da rade vatromet za publiku", prenosi Associated Press.

Led na Mjesecu vrijedi više od zlata

Nakon što su napravili oblak sačinjen od krhotina  s Mjeseca, znanstvenici su koristili 79-milijuna dolara vrijedan satelit za proučavanje kratera na mjesecu koji će poslati informacije o stvorenoj prašini. Satelit je poslan u novostvoreni krater četiri minute nakon ispaljivanja projektila, dok je još jedan svemirski brod letio 50 milja iznad površine te također skupljao podatke.

Ipak, profesor newyorškog sveučilišta Michio Kaku je naglasio da smatra da NASA "ipak malo pretjeruje s nazivanjem postignuća veličanstvenim", te to objašnjava kao NASA-in odgovor na kritike javnosti da misija nije uspjela. "Da bi to bio veličanstven uspjeh moraju pronaći ogromne količine površinskoga leda", objasnio je Kaku te dodao da je na NASA-inim znanstvenicima još uvijek velik posao da nađu tragove vode ili leda na Mjesecu. "Slike s mjeseca su prekrasne, ali ipak ne vrijede 79 milijuna dolara. Led na Mjesecu vrijedi više od zlata", objasnio je Kaku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara