NASA oduševljena stanjem čestica kometa Wild 2

Dužnosnici NASAe oduševili su se i iznenadili u četvrtak stanjem čestica kometa koji su u nedjelju svemirskom sondom stigli iz najzabačenijih dijelova Sunčeva sustava.

Sonda Stardust otvorena je u Svemirskom centru Johnson u Houstonu kamo je uz iznimne mjere sigurnosti prebačena iz Dugway Proving Groundsa na zapadu savezne države Utah, gdje je okončala sedmogodišnje putovanje dugo četiri milijarde kilometara do kometa Wild 2.

Bill Jeffs, glasnogovornik NASA-e, izjavio je da su neke čestice kometa toliko velike da su vidljive golim okom. Dodao je da su dužnosnici agencije oduševljeni i iznenađeni stanjem kometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Materijal iznimne vrijednosti zaslužio je poseban sigurnosni tretman jer je riječ o tek drugom slučaju da je neka svemirska letjelica na Zemlju dopremila uzorke iz udaljenog svemira. Prvi takav materijal bili su dijelovi stijena sa Mjeseca koje je 1972. godine dopremila misija Apollo.

Znanstvenici očekuju da će im trebati cijelo desetljeće za analizu dijelova kometa i zvjezdane prašine te se nadaju da će rezultati istraživanja dati nove spoznaje o nastanku Sunčeva sustava prije 4.5 milijardi godina.

(Hina) xbcav ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara