Naše gore list u Zapadnom krilu: Obamina šefica protokola je hrvatskog podrijetla

Naše gore list u Zapadnom krilu: Obamina šefica protokola je hrvatskog podrijetla

Tekst: N.Š.
Foto: kbmfam

AMERIČKI mediji već neko vrijeme ističu da je predsjednik Barack Obama okupio dosada najbolji tim pomoćnika u Bijeloj kući, no dio tog tima je i Amerikanka hrvatskog podrijetla, Capricia Penavic Marshall koja je Obamina šefica protokola.

Capricia je već neko vrijeme poznata u američkom političkom životu, jer je još u vrijeme predsjednikovanja Billa Clintona imala funkciju tajnice Hillary Clinton za društvena događanja. Taj posao je radila osam mjeseci te je s 32 godine bila najmlađa osoba na toj funkciji. Njen posao je bio nadgledanje svih funkcija vezanih uz tadašnju prvu damu, bilo u Bijeloj kući ili u inozemstvu. Bila je osoba od povjerenja Prve dame i pratila ju je na razna putovanja po svijetu, uključujući i Bosnu, piše na portalu Croatians.com.

Djed i baka s očeve strane rođeni u Hrvatskoj

Isti portal piše kako su njeni djed i baka s očeve strane rođeni u Hrvatskoj. Njen otac, Frank Penavic emigrirao je u Ameriku prije 30 godina te je došao u Ohio. Tamo je upoznao svoju buduću ženu i Capricijinu majku, Meksikanku Mary Penavic.

No, Capricia je odgojena Clevelandu. Diplomirala je političke znanosti i pravo te danas ima zvanje odvjetnice. Nakon studija pridružila se Clintonima u kampanju te ih je toliko impresionirala svojim organizacijskim vještinama da ju je Hillary Clinton postavila na mjesto svoje izvršne pomoćnice.

Ističe prednost meksičko-hrvatskog podrijetla

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radila je i u kampanji Hillary Clinton kada se bivša prva dama natjecala za mjesto senatorice 2006. godine. U svojem govoru pred senatskim odborom koji je održala kad je nominirana za mjesto u Obaminoj administraciji isticala je svoje meksičko-hrvatsko podrijetlo kao prednost u razumijevanju različitih kultura.

"Kao pripadnici prve generacije meksičkog i hrvatskog podrijetla, ovaj Ured ima za mene veliko osobno značenje", rekla je tada Capricia Penavic i nastavila "razumijevanje i poštivanje različitih kultura su sami temelj mog odgoja i to će biti središnji dio Ureda šefice protokola".

Mesić je odlikovao redom Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinske

U istom govoru zahvalila se cijeloj svojoj obitelji, a posebno svojim "nevjerojatnim roditeljima, Franku i Mary Penavic čije je pobjedničko putovanje prepuno teškoća i snage pomoglo danas budem u ovoj sobi za saslušanje".

Njena karijera nije bila bez afera. Zajedno sa svojim mužem, kardiologom Robertom Marshallom optužena je za neprijavljivanje poreza 2005. i 2006. godine. Branila se time da je njen muž zaboravio poslati porezne prijave te kad je to konačno učinio, vjerojatno su bile zametnute u pošti. U Narodnim novinama također se može naći podatak da je predsjednik Stjepan Mesić odlikovao Capriciju Penavic Marshall redom Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinske. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara