Nasljednica Nikole Tesle: Hrvati su mi kuću spalili do temelja

Nasljednica Nikole Tesle: Hrvati su mi kuću spalili do temelja

MILKA TESLA i njena danas 16-godišnja kćerka Danijela, 1995. godine pobjegle su iz mjesta Raduč u Lici u Srbiju. Milka Tesla tvrdi kako su njih dvije pobjegle nakon što su im Hrvati spalili kuću.

Prvo su pobjegle u Beograd, a zatim su se preselile u Smederevo gdje i danas žive.

Danijelin otac, koji je preminuo 1993. godine, napisao je dvije knjige o Nikoli Tesli; 1968. godine "Tesla o Tesli", na čiju je promociju u Smiljane stigao čak i Josip Broz Tito, te 1980. godine "Od Raduča do New Yorka".

Milka Tesla tvrdi kako je rodno mjesto Nikole Tesle selo Raduč pokraj Gospića u kojemu je njegov otac radio kao svećenik, a ne Smiljane kao što mnogi misle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je kazala za Glas javnosti, Milka je podnijela zahtjev za obnovu kuće u Raduču, iako se nema namjeru vratiti u Hrvatsku. No, 2004. godine zbog tog je razloga sa kćerkom ponovo došla u Hrvatsku, gdje su ih, kako tvrdi, vrlo loše primili.

"Ispitivali su nas zašto smo došle, tko nas je poslao i tko nas plaća. Čak su me odvojili od Danijele i odvojeno nas ispitivali. Ipak, nisam se uplašila, čak niti kad je u susjedstvu spaljena jedna srpska kuća. Htjela sam vratiti našu kuću i imanje jer su tamo rođeni svi moji i rođaci mog muža, kao i naša Danijela" - kazala je listu Milka Tesla dodajući kako danas zbog svoje ustrajnosti ima zazidanu kuću u Raduču.

A.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara