Nastavak pozitivnog trenda: Trgovina na malo u svibnju porasla 3,9 posto

Nastavak pozitivnog trenda: Trgovina na malo u svibnju porasla 3,9 posto

Foto: 123rf

REALNI rast prometa u trgovini na malo u svibnju je iznosio 3,9 posto, pokazuju preliminarni podaci Državnog zavoda za statistiku.

Uz ubrzavanje godišnje stope rasta u odnosu na prethodni mjesec, kada je zabilježen rast od 3,2 posto godišnje, sa svibanjskim prvim rezultatima je potvrđen pozitivan trend realnih godišnjih stopa rasta u trgovini na malo koji neprekidno datira od rujna 2014. Nastavak deflacijskih pritisaka na cijene rezultirao je znatno nižim nominalnim stopama rasta prometa u trgovini na malo (1,3 posto na godišnjoj razini), navode analitičari RBA.

Na mjesečnoj razini, prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima, promet u trgovini na malo zabilježio je u svibnju realni rast od 0,7 posto (odnosno 0,6 posto u nominalnom izrazu). U istom promatranom mjesecu, prema izvornim neprilagođenim indeksima, realni rast prometa u trgovini na malo iznosio je 3,2 posto godišnje (nominalno 0,6 posto) dok je na mjesečnoj razini zabilježen nominalni i realni rast od 3,6 posto odnosno 3,1 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rastući broj zaposlenih zaslužan za rast potrošnje u trgovini

Na nastavak pozitivnih trendova u trgovini na malo upućivali su i posljednji podaci HZMO-a o svibanjskom broju osiguranika koji pokazuju rastući broj zaposlenih na mjesečnoj i godišnjoj razini što pozitivno utječe na veći raspoloživi dohodak, a pozitivno korelira i s razinom potrošnje te prometom u trgovini na malo.

Također, u svibnju je i četvrti mjesec za redom nastavljen dvoznamenkasti godišnji rast broja registriranih novih automobila od 21,8 posto. S primicanjem glavne turističke sezone (te intenzivnijim zapošljavanjem sezonskih radnika) očekujemo daljnji nominalni rast prometa u trgovini na malo, a nastavak deflacijskih pritisaka na domaće cijene rezultirat će razmjerno snažnijim stopama rasta u realnom izrazu, zaključuje se u analizi RBA.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara