Nastavljaju se prosvjedi protiv Muhamedovih karikatura

TISUĆE Iračana u petak su prosvjedovali protiv karikatura proroka Muhameda, na Zapadnoj obali izbili su i neredi, u Iranu su gnjevni muslimani demonstrirali pred danskim veleposlanstvom, a pakistanski svećenik ponudio je 25 tisuća dolara i auto za glavu karikaturista.

Nakon molitve u petak, javila je njemačka agencija dpa, Iračani su se u pretežito šiitskom gradu Basri okupili u znak prosvjeda protiv karikatura proroka Muhameda ali i protiv australskog objavljivanja snimaka na kojima američki vojnici zlostavljaju zatvorenike u zatvoru Abu Ghraibu.

Prosvjednici u Basri bili su i svećenici koji su vikali: "Ne okupatoru, ne uzurpatoru!"

Sukob između izraelskih vojnika i gnjevnih Palestinaca izbio je u petak na Zapadnoj obali kad su seljaci optužili židovske doseljenike da su na džamiju crtali uvredljive grafite proroka Muhameda, objavio je AP.

Na zelenoj je slikariji Prorok prozvan svinjom, objavila je izraelska vojska koja ju je zajedno s predstavnicima civilne uprave uklonila, ali nije objavila na koga sumnja.

Dvjestotinjak Palestinaca prosvjedovalo je protiv karikatura, izvikivalo parole protiv Danske i bacalo kamenje na izraelsku vojsku.

Izraelski su vojnici pucnjevima u zrak rastjerali prosvjednike i zasad nema podataka o stradalima, javlja AFP.

Agencija dpa javlja i o skupini od pedesetak prosvjednika koji su u petak ispred veleposlanstva spalili dansku zastavu u znak neslaganja s objavljivanjem karikatura koje vrijeđaju proroka Muhameda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Peshawaru je svećenik Muhamed Jusuf Kureši ucijenio glavu karikaturista na milijun i pol rupija, što je oko 25 tisuća dolara ili stotinu i pedeset tisuća kuna. No to nije sve. Ubije li autora spornih karikatura, počinitelj će osim novčane nagrade dobiti i automobil, a svećenik Kureši kaže da su lokalni zlatari najavili i dodatni bonus od milijun dolara ili šest milijuna kuna. AP javlja kako se čini da Kureši nije svjestan činjenice da su sporne karikature djelo dvanaestorice različitih autora.

Danska i Pakistan u nategnutim diplomatskim odnosima

Dansko veleposlanstvo u Islamabadu zatvoreno je u petak, dok se u Pakistanu nastavljaju prosvjedi protiv objavljivanja Muhamedovih karikatura u europskom tisku, a pakistanski veleposlanik u Danskoj pozvan je u Islamabad na konzultacije.

"Veleposlanstvo je privremeno zatvoreno do drukčije odluke", kaže automatska sekretarica u danskom veleposlanstvu.

Danski veleposlanik Bent Wigotski u petak je još uvijek bio u Islamabadu, a zajedno s drugim šefovima europskih diplomatskih ureda pozvan je u pakistansko ministarstvo vanjskih poslova, kazao je diplomat koji nije htio otkriti identitet, ne navodeći razlog poziva.

Pakistanski veleposlanik u Danskoj pozvan je u Islamabad "radi konzultacija", priopćilo je u petak pakistansko ministarstvo vanjskih poslova.

"Pakistanski veleposlanik u Kopenhagenu Javed A. Qureshi, pozvan je u Islamabad radi konzultacija", piše u priopćenju bez ikakvih drugih pojedinosti.

Službeni predstavnik ministarstva Tasnim Aslam izjavio je za AFP da je diplomat pozvan u svezi s karikaturama Muhameda koje su u rujnu prvi put objavljene u Danskoj i koje su dovele do masovnih prosvjeda u kojima je smrtno stradalo pet osoba.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara