nastavljen susret dalmatinskih vinograda i vinara

U sklopu ovogodišnje 14. sabatine, tradicionalnog okupljanja vinogradara i vinara Dalmacije, danas je u Zadru održan stručni skup na kojem su sudionici raspravljali o proizvodnji vinove loze.

Ravnateljica Hrvatskoga zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Ljiljana Skočić rekla je da se povećava povšina pod vinovom lozom. U odnosu prema prošloj godini, ove je godine pod vinovom lozom oko 770 hektara površine više, od čega je 150 hektara na području Dalmacije, rekla je.

Posebice važnim ocijenila je što su povećane površine u Splitsko-dalmatinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Šibensko-kninskoj županiji.

Veći porast površina prati, rekla je Ljiljana Skočić, i veći broj korisnika poticaja. Vinogradari i vinari trebaju iskoristiti sve mogućnosti poticaja, počevši od onih u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva do onih u jedinicama lokalne samouprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Savjetnik za poljoprivrednu proizvodnju u Zadarskoj županiji Zdravko Bušić rekao je kako bi se u Zadarskoj županiji moglo posaditi još oko 1500 hektara vinove loze. Zadar bi trebao vratiti primat u Hrvatskoj u proizvodnji stolnoga grožđa, dodao je.

Na skupu je rečeno da je ovogodišnja berba bila dobra, no kako nije posve završena pa nema cjelovitih podataka o prinosu.

Večeras će se, kako je najavljeno, proglasiti pobjednici u kategorijama crnog, rosea i bijelog vina.

(Hina) xima yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara