nastavnici podijeljeni u očekivanjima primjene zakona o znanstvenoj djelatnosti

Društvo sveučilišnih nastavnika održalo je večeras u Zagrebu tribinu na kojoj su se čula podijeljena mišljenja što sveučilišni nastavnici i znanstvenici mogu očekivati od primjene novog Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.

Rektorica Helena Jasna Mencer kaže da novi zakon donosi okvir za autonomiju i integriranje Sveučilišta, što otvara mogućnosti za bolju organiziranost, veću odgovornost u trošenju financija i poboljšanja nastave. Po njezinim riječima, mnogo ovisi od samih nastavnika i podzakonskih propisa.

Dekan Pravnog fakulteta Branko Smerdel zamjerio je zakonu da je previše "vizionarski", deklarativan i revolucionaran, što je nije dobro za zakone. Ustrojstvo sveučilišta je previše komplicirano, postoji napetost između tržišne orijentacije i solidarnosti u sustavu znanosti, kao također napetost između integriranog i dezintegriranog sveučilišta, kazao je Smredel. On drži da su rokovi primjene zakona krajnje nerealno utvrđeni, te da je dosta pravnih praznina i nedorečenosti.

"Postavljeni su visoki ciljevi, a sredstava za to nema, što će donijeti mnogo rasprava i neizvjesnosti u primjeni zakona, zaključio je Smerdel.

Dekan Medicinskog fakulteta Boris Labar zauzima se za moderniji pristup nastavnika svom poslu, te smatra da će se na Sveučilištu moći stvoriti kritična masa koja može provesti zakon. Napomenuo je da kriterije za raspodjelu treba donijeti prije nego što do nje dođe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zvonko Posavec s Fakulteta političkih znanosti drži da se ne treba odricati uloge države osobito kad je u pitanju nadzorna funkcija. Upozorio je sveučilišne nastavnike da neće moći očekivati dignitet svoje profesije bez poštivanja strogih kriterija. "Ne može sveučilišni nastavnik imati ugled koji ima vlastito poduzeće. Pa u Njemačkoj jedan nastavnik ne može raditi na dva fakulteta ako mu to ministar ne dopusti", kazao je Posavec.

Ministar Gvozden Flego je priznao da je "zakon kompromisan i šlampav", ali je "najbolji što smo mogli donijeti". Ocijenio je da se iza prigovora zakonu kriju posebni interesi koji su suprotni integraciji sveučilišta.

"Uložili smo silne napore da dođemo do mogućnosti da napravimo nešto ili ništa", kazao je. Početni kriteriji za financiranje programa, umjesto do sada glavarina, korigirat će se po potrebi. Konačno ne može se očekivati da će zakon sve propisati. Uvodit ćemo europske kriterije i standarde, a s njima i razne agencije i tijela koje će ih regulirati, kazao je ministar Flego.

Najavio da će Rektorskom zboru predložiti da primjena propisa od početka iduće kalendarske godine počne samo za fakultete koji su ih spremni provoditi. "Imat ćemo manje štete, nego da nasilno uvodimo zakone. To nam omogućuju prijelazne odredbe zakona", zaključio je Flego.

(Hina) iluc mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara