NATO će poduprijeti poljske snage u Iraku

ČLANICE NATO-a složile su se u ponedjeljak da će poljskim stabilizacijskim snagama u Iraku pružiti potporu na pet područja, od obavještajnih podataka do logističke pomoći.

Ta je odluka donesena uoči ministarskog sastanka NATO-a u Madridu, od kojega dužnosnici očekuju da će zaliječiti rane oko Iraka i označiti preustroj NATO-a, kako bi se mogao suočiti s prijetnjama diljem svijeta.

NATO-ova zastava neće su vijoriti u Iraku. Devetnaest članica suglasilo se, nakon savjeta vojnih stručnjaka, pružiti potporu Poljskoj u obavještajnim zadacima, komunikacijama, logistici, koordinaciji i okupljanju vojnih snaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Savjet je prihvatilo i odobrilo 19 članica...koje žele da se on ostvari", rekao je glasnogovornik NATO-a.

Washington će obradovati NATO-ov angažman u Iraku, kao što je to slučaj s Afganistanom, gdje će NATO 11. kolovoza od logističke podrške preuzeti zapovjedništvo nad 4.500 pripadnika međunarodnih sigurnosnih snaga.

Poljske snage od 7.500 vojnika djelovat će u području između Basre i Bagdada, vrlo osjetljivoj zoni u kojoj je nekoliko iračkih svetih gradova. Sjedinjene Države nadzirat će dvije, a Velika Britanija jednu zonu Iraka.

Ukrajina i Bugarska obećale su poslati vojnike, a Danska i Norveška časnike poljskim snagama, koje bi trebale početi djelovati u kolovozu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara