NATO razmatra pozive za članstvo balkanskim zemljama

NATO će u četvrtak proučiti kandidature novih pet mogućih članica, doznaje Reuters. Savez razmišlja o širenju na istok koji je usmjeren ka održavanju mira na Balkanu, ali koji bi mogao značiti i nove tenzije s Rusijom.

Strani ministri koji se sastaju u Bruxellesu, ocijenit će spremnost triju Jadranskih zemalja, plus Ukrajinu i Gruziju koje bi trebale postati bliže članstvu tog saveza.

Diplomati kažu kako će Hrvatska vrlo vjerojatno dobiti poziv za članstvo u travnju. Mogle bi joj se pridružiti Albanija i Makedonija, međutim Makedoniji prijeti grčko dugoročno blokiranje njihovog zahtjeva.

Gruzija i Ukrajina se mogu u najboljem slučaju nadati "planu za članstvo", koji bi ih pripremio za članstvo u nadolezećem vremenu, premda Njemačka i Francuska sumnjaju da su te dvije zemlje spremne čak i za to.

Dok Rusija ne može blokirati korake pristupa NATO savezu, Savez zna da produbljenje odnosa između njih i te dvije države znači rizik zaoštravanja odnosa s Moskvom, koji je ionako napet zbog nedavnog odcjepljenja Kosova od Srbije.

Smirivanje napetosti

Političke tenzije u istočnom dijelu NATO saveza  su popustile, nakon što su Rusija i Ukrajina postigle dogovor da se opskrba plinom vrati u normalno stanje u Ukrajini, čime se smanjio rizik od nedovoljnog protoka plina u Europu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim neovisnosti Kosova, kojemu se Rusija čvrsto suprostavila, NATO još mora s Rusijom riješiti i pitanja poput američkog raketnog štita i rasprave oko ključnih europskih sporazuma o naoružanju.

NATO ima i moguć problem i u pridruživanju Makedonije, koju bi Grčka mogla dugoročno blokirati od ulaska u Savez. Ukoliko Grčka to i napravi, neki u Savezu smatraju da bi u tom slučaju trebalo odgoditi i članstvo Albanije, kako se ne bi stekao dojam da je Makedonija ostavljena.

To bi značilo da će na NATO-ovoj sjednici u travnju, poziv za članstvo dobiti samo Hrvatska, koja je široko prihvaćena kao najnapredniji kandidat, u smislu provedenih reformi potrebnih za članstvo.

Rupel: NATO treba pozvati sva tri kandidata

Uoči današnjeg sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO saveza, slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel je izjavio kako zbog potrebe stabilnosti u regiji treba pozvati Hrvatsku, Makedoniju i Albaniju zajedno u savez, javlja Slovenska tiskovna agencija STA.

"Ako želimo stabilnost na zapadnom Balkanu, moramo biti vrlo odlučni u pogledu poziva u članstvo za sve tri kandidatkinje, Hrvatske, Makedonije i Albanije, bez obzira na komplikacije. To bi morao biti naš cilj, nalazimo se pred jednom od najvažnijih zadaća," izjavio je Rupel.

B.V.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara