NATO: Rusija mora poništiti priznanje Abhazije i Južne Osetije

NATO: Rusija mora poništiti priznanje Abhazije i Južne Osetije

"RUSIJA mora poništiti odluku da prizna gruzijske pokrajine Južnu Osetiju i Abhaziju", poručio je NATO nakon sastanka u Bruxellesu. Zemlje članice nakon sastanka oglasile su se kratkom zajedničkom izjavom u kojoj se navodi da je Rusija prekršila rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o teritorijalnom integritetu Gruzije.

Ruski predsjednik Dimitrij Medvjedev koji je jučer objavio da Rusija priznaje neovisnost dvije gruzijske pokrajine dao je intervju za  Al-Jazeeru u kojem je kazao kako će Rusija morati odgovoriti vojnim sredstvima na postavljanje američkog proturaketnog štita u Poljskoj. "Američki projektili blizu su naše granice i predstavljaju opasnost za nas što će stvoriti dodatne napetosti. Morat ćemo na neki način odgovoriti, a to podrazumijeva korištenje vojnih sredstava", rekao je Medvjedev, a u odvojenom je razgovoru dodao i kako se Rusija ne boji čak ni novog hladnog rata.

Medvjedev je NATO savezu poručio kako njihova ponuda za članstvo koja je upućena Ukrajini i Gruziji samo pogoršava situaciju, posebno jer su Ukrajinci većinom protiv pristupanja Sjevernoatlantskom savezu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medvjedev je danas razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, što je bio prvi kontakt ruskih i zapadnih dužnosnika nakon priznavanja neovisnosti. Moskva je izvijestila kako su Medvjedev i Merkel razgovarali o primjeni sporazuma o prekidu vatre između Rusije i Gruzije. Iako zapadne zemlje vjeruju kako je priznavanje dvije pokrajine ugrozilo taj sporazum, Rusija tvrdi da je i dalje predana dogovorenim načelima.

J.C.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara