NATO se okreće budućnosti nakon podjela oko Iraka

ČLANICE NATO-a ostavile su iza sebe nesporazume oko rata u Iraku, a ministri vanjskih poslova, koji su se u utorak okupili na dvodnevnom sastanku u Madridu, pokušat će oslabljeni savez vratiti na put prilagodbe novim izazovima u 21. stoljeću.

Otvarajući sastanak, koji bi po diplomatskim procjenama trebao biti više prigodan nego praktičan, glavni tajnik NATO-a George Robertson podrugljivo je komentirao da su novinski napisi "začinjeni pesimističnim predviđanjima o podjelama unutar saveza".

Naglasio je da NATO-ova odluka o potpori poljskim stabilizacijskim snagama u Iraku potvrđuje spremnost saveznika da uspostave sigurnost daleko od granica koje su branili tijekom hladnoga rata.

NATO je u utorak u Madridu donio odluku da će pomoći Poljskoj koja će voditi međunarodne stabilizacijske snage u jednoj iračkoj zoni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"NATO se mora promijeniti i suočiti s novim izazovima", rekao je Robertson. "Ti novi zadaci zahtijevaju od NATO-a da kombinira fleksibilnost i učinkovitost kao nijedna druga organizacija."

Američki državni tajnik Colin Powell ne sudjeluje na sastanku, jer je na bliskoistočnim mirovnim razgovorima u egipatskom ljetovalištu Sharm el-Sheikh.

Njegov zamjenik za političke poslove Marc Grossman na putu za Madrid rekao je da je NATO "na putu oporavka".

No diplomati procjenjuju da još mnogo toga treba učiniti kako bi se vratilo poljuljano povjerenje među saveznicima. Postoje i duboke sumnje da su zemlje "stare Europe" predvođene Francuskom odlučne u uspostavi europskih obrambenih snaga, koje bi bile neovisne o NATO-u.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara