NATO u zračnim napadima u Afganistanu ubio 90 ljudi od čega oko 40 civila

Tekst: N.Š.
Foto: AFP

NATO istražuje tvrdnje afganistanskih službenih izvora prema kojima je u savezničkim zračnim napadima na dva tankera s gorivom poginulo 90 osoba, od čega 40 civila.

Glasnogovornica ISAF-a, zapovjednica Christine Sidenstricker kaže kako su Afganistanske vlasti prijavile nestanak dva kamiona s gorivom nakon čega su za njima poslani NATO-ovi zrakoplovi koji su ih pronašli na obali rijeke.

"Kad su vidjeli da su samo pobunjenici u području, lokalni zapovjednik ISAF-a naredio je zračne napade koji su uništili kamione s gorivom i ubili velik broj pobunjenika", rekla je Sidenstricker. Glasnogovornica naglašava da je napad bio usmjeren protiv talibana, ali NATO je pokrenuo istragu za utvrđivanje smrti civila u tom napadu.

Vjeruje se kako su lokalni seljani spaljeni živi u eksploziji kad su se okupili oko kamiona koji je zapeo u rijeci i skupljali gorivo oko njega. Ako su optužbe istinite, radi se o najvećem incidentu od kad je novi zapovjednik, general Stanley McChrystal preuzeo vođenje NATO-vih snaga u Afganistanu. Kad je preuzimao dužnost istaknuo je kao svoju glavnu zadaću zaštitu Afganistanskog stanovništva koje mu je važnije od lova na talibane.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara