NATO uspostavio savjetodavni tim pri Ministarstvu obrane BiH

NATO je u srijedu uspostavio posebni savjetodavni tim koji će djelovati pri Ministarstvu obrane Bosne i Hercegovine kako bi pomogao vlastima te zemlje u provedbi reformi obrane i vojnih snaga nužnih za punopravno članstvo u Alijansi.

Petnaest visokih časnika NATO-a koji su do sada bili smješteni u međunarodnoj vojnoj bazi Butmir kod Sarajeva ubuduće će raditi u samom gradu i biti u stalnom kontaktu s dužnosnicima bosanskohercegovačkog Ministarstva obrane i oružanih snaga sa zadaćom pružanja pomoći kako bi se što prije dosegnuli organizacijski i tehnički kriteriji kakvi već postoje u vojskama zapadnih zemalja.

"Naš cilj je punopravno članstvo u NATO-u", kazao je na prigodnoj svečanosti ministar obrane BiH Nikola Radovanović istaknuvši da je BiH već ranije ispunila sve tehničke uvjete za priključenje programu "Partnerstvo za mir".

Predsjednici država zemalja-članica NATO-a su na summitu održanom u Istambulu 2004. godine odlučili da će BiH ostati izvan "Partnerstva" sve dok optuženi za ratni zločin Radovan Karadžić i Ratko Mladić ne budu uhićeni i izručeni Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Podsjećajući upravo na tu činjenicu, zapovjednik stožera NATO-a za BiH američki general Steven Schook najavio je da će strukture NATO-a BiH biti spremne pomagati vlastima te zemlje ne samo u provedbi reformi obrane nego i privođenju bjegunaca za kojima traga Haški tribunal.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema ranijim najavama, BiH bi do kraja godine trebala imati samo jedno ministarstvo obrane i to ono na državnoj razini dok bi dva entitetska trebala biti ukinuta.

General Schook do sada je u više navrata upozoravao da članstvo u NATO-u podrazumijeva i jedinstvene oružane snage odnosno jednu vojsku što BiH još uvijek nema.

Vojska Federacije BiH (VF) odnosno Republike Srpske (VRS) još uvijek funkcioniraju kao zasebne cjeline sa zapovjednim lancem koji je tek simbolično koordiniran na državnoj razini kroz Glavni stožer oružanih snaga.

(Hina) xrm ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara