Neil Armstrong dao bi sve da ponovno bude anoniman

PRVI čovjek koji je koračao Mjesecom, američki astronaut Neil Armstrong, danas žali zbog svoje slave, smatrajući je nezasluženom i štetnom za svoju obitelj.

"Ne zaslužujem je (tu slavu)", izjavio je danas 75-godišnji bivši astronaut u razgovoru koji će u nedjelju objaviti TV postaja CBS.

"Nisam bio odabran da budem prvi, nego samo da budem zapovjednik na tom letu. Okolnosti su dovele do toga da baš ja budem u toj ulozi, ali to apsolutno nije bilo planirano", rekao je.

Neil Armstrong odabran je za zapovjednika prve američke misije na Mjesec u svemirskoj letjelici Apollu 11, zajedno s astronautima Buzzom Aldrinom i Michaelom Collinsom.

Na površinu Mjeseca sletio je mjesečevim modulom Eagleom 20. srpnja 1969. i svoje mjesto u povijesti osigurao izjavom, nakon silaska iz modula: "Ovo je mali korak za čovjeka, ali golem za čovječanstvo".

Nakon povratka na Zemlju, Armstronga je razočarala činjenica da su se zbog novostečene slave pogoršali njegovi odnosi s kolegama.

"Odjednom su se naši prijatelji i kolege počeli prema nama ponašati drukčije. Nikad nisam uspio shvatiti zašto", ustvrdio je.

"Ali osobito žalim zbog toga što mi je posao uzimao užasno mnogo vremena, zbog njega sam mnogo putovao i nisam mogao posvetiti dovoljno vremena svojoj djeci tijekom njihovog odrastanja", također je kazao Neil Armstrong.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara