Nema daljnjeg ubijanja taoca do sastanka s južnokorejskom delegacijom

"NEĆEMO ubiti nijednog od preostalih 21 taoca, do planiranog sastanka s delegacijom Južne Koreje", poručili su danas talibani, a objavio AP.

Otmičari su više puta ponovili prijetnje likvidacijom zatočenih humanitaraca, a dvoje taoca su već likvidirali. Ipak, izgleda da se posljednjih dana pregovori pomiču s mrtve točke.

Južnokorejska delegacija i talibani složili su se da bi se situacija trebala riješiti pregovorima, ali nisu uspjeli odrediti lokaciju koja bi bila zadovoljavajuća za obje strane. "Pregovaramo o mjestu sastanka telefonom", izjavio je glasnogovornik talibana Qari Yousef Ahmadi.

Južnokorejska vlada izdala je naputak kojim se upozoravaju humanitarne organizacije te zemlje da napuste Afganistan do kraja mjeseca. "Naši građani moraju napustiti Afganistan radi sigurnosnih razloga", izjavio je dužnosnik južnokorejskog veleposlanstva u Afganistanu, dodavši kako će vlasti donijeti odluku o trenutku kad će se humanitarci moći vratiti na područje Afganistana.

"Izvlačenje naših humanitaraca je dobro za pregovore i dio je naših zahtjeva. To će sigurno imati utjecaja na nastavak pregovora", izjavio je južnokorejski dužnosnik, koji je zbog prirode svog posla želio ostati anoniman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, južnokorejska vlada prošli mjesec je zabranila svojim državljanima da putuju u Afganistan.

"Članovi obitelji zatočenih Koreanaca, spremaju se na put u Dubai, kako bi predstavnike arapskog svijeta molili za pomoć i oslobođenje svojih najdražih ", javila je glasnogovornica obitelji talibanskih zatočenika, Cha Sung-min.

"U Dubai šaljemo žene, točnije majke i takvim potezom želimo izazvati suosjećanje, jer islamska kultura više suosjeća sa ženama", izjavila je Sung-min.

Ma.N.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara