Nema kazne za odgovorne u slučaju Mirjane Pukanić: Komora neće pokretati disciplinski postupak

POVJERENSTVO za stručna pitanja Hrvatske liječničke komore odlučilo je kako nije bilo stručne pogreške u slučaju prisilne hospitalizacije Mirjane Pukanić.

Predsjenik Liječničke komore Hrvoje Minigo izjavio je u razgovoru za Index kako Komora neće pokretati disciplinski postupak, nego da će svoje izvješće uputiti Ministarstvu zdravstva.

Lulić dobro poznaje Pukanić pa pregled nije bio potreban, a Tomljenović nije ispunila obrazac jer nije znala da postoji

Minigo je kazao kako Lulić "dobro poznaje Mirjanu Pukanić pa nije smatrala da ju je potrebno pregledati". Dunja Tomljenović nije čak ni ispunila obrazac za prisilnu hospitalizaciju "jer nije znala da postoji". Obrazloženje je, kaže on, napisala na nekom papiriću.

Minigo tvrdi kako je neispunjavanjem obrasca Tomljenović napravila prekršaj, no da je obrazac za Vrapče "ispunjen i s više detalja nego je potrebno" pa je to, valjda želi reći, dovoljno.

Iako je postupak trebao biti tajan, ministar Darko Milinović mu je, kaže, dao dopuštenje da odluku Komore priopći javnosti.

Ravnateljica Hitne u Zagrebu Slobodanka Keleuva, psihijatar u Bolnici Vrapče Vlado Jukić, Aleksandar Herceg i Miroslav Haid, koji su također sudjelovali u slučaju, također se prema mišljenju Komisije nisu ogriješili o službene procedure.

"Brojni detalji iz ovoga spisa medicinska su tajna pa se o tome ne može govoriti. Izvješće će već sutra biti u rukama ministra zdravstva Milinovića pa će se vidjeti hoće li eventualno ministar što poduzeti", kazao je Minigo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mirjana Pukanić vijest dočekala s nevjericom

Mirjana Pukanić ovu je vijest, kako nam kaže Sanja Sarnavka iz udruge B.a.B.e.,  dočekala s nevjericom. "To je prestrašno", kaže Sarnavka, koja se odmah po saznanju o odluci Liječničke komore čula s uskoro bivšom suprugom Ive Pukanića.

Podsjećamo, početkom svibnja članovi Odbora za zdravstvo novinare su izvijestili kako je Odbor donio zaključak da je u slučaju Mirjane Pukanić "možda pogriješila liječnica opće prakse koja je izdala uputnicu za njezinu hospitalizaciju", a prozvani su i mediji zbog odavanja liječničke tajne.

Povjerenstvo za stručna pitanja Hrvatske liječničke komore bilo je odlučilo zatražiti očitovanja svih liječnika uključenih u slučaj prisilne hospitalizacije Mirjane Pukanić, kako bi utvrdilo je li bilo stručnih pogrešaka i ima li osnova za pokretanje disciplinskog postupka.

Ništa od ukora i oduzimanja licence

Povjerenstvo je zatražilo očitovanje od liječnice obiteljske medicine Jasne Lulić, koju se tereti da je napisala uputnicu za hospitalizaciju Mirjane Pukanić, a da je nije pregledala i liječnice Hitne medicinske pomoći Dunja Tomljenović, jer pacijentica nije hospitalizirana u najbližoj bolnici.

Za djelo koje im se stavlja na teret moguće kazne bile su ukor, javni ukor, privremeno oduzimanje ili trajno oduzimanje licence.

K.C.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara