Nema promjena u politici Europske komisije prema Hrvatskoj

EUROPSKA komisija jednako se odnosi prema Hrvatskoj i za vrijeme bivše i sadašnje Vlade te nema nikakvih novih uvjeta koji se pred nju postavljaju, izjavili su u utorak u Strasbourgu povjerenici Europske komisije za vanjske poslove i proširenje Chris Patten i Guenter Verheugen nakon sastanak s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom."Imamo jasnu poruku za novu Vladu, koja je potpuno ista kao i za bivšu - nema novih testova, politički i gospodarski kriteriji ostali su isti", rekao je povjerenik Patten. "U Hrvatskoj je došlo do promjene Vlade, ali nije bilo promjena u Europskoj komisiji niti u njezinom politici", rekao je Patten i ujedno izrazio nadu da će Komisija moći objaviti svoje viđenje o hrvatskoj kandidaturi u proljeće.

"Visoko cijenim poruke koje nam je uputilo hrvatsko izaslanstvo i mislim da strategija hrvatske Vlade pokriva sva područja koja su za nas vrlo važna, a to su suradnja s Haaškim sudom, povratak izbjeglica i reforma pravosuđa", rekao je sa svoje strane povjerenik Verheugen.

Premijer Sanader je izrazio zadovoljstvo stajalištem dvojice povjerenika. "Svi eventualni nesporazumi nakon jučerašnjeg sastanka su razriješeni i nema nikakvih novih uvjeta", rekao je Sanader.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Europske komisije Romano Prodi u ponedjeljak je nakon sastanka sa Sanaderom povezao objavljivanje mišljenja Europske komisije o hrvatskoj kandidaturi za članstvo u EU (avis) s ratifikacijom SSP-a između RH i EU u onim zemljama u kojima to još nije učinjeno (Nizozemska, Velika Britanija i Italija).

Premijer Sanader je u ponedjeljak i utorak u Bruxellesu i Strasbourgu imao niz sastanaka s čelnim ljudima Europske komisije, Europskog parlamenta i NATO-a, kako bi im izložio poteze nove Vlade u pogledu ubrzanja pristupu euroatlantskim integracijama.

Uz premijera Sanadera u hrvatskom izaslanstvu su i ministri vanjskih poslova Miomir Žužul, obrane Berislav Rončević i ministrica za europske integracije Kolinda Grabar Kitarović.

(Hina) sv dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara