Nepalski kralj imenovao novu vladu

Nepalski kralj Gyanendra objavio je u srijedu sastav nove deseteročlane vlade koja će biti pod njegovim izravnim vodstvom, dan nakon što je smijenio premijera i njegov kabinet jer nisu uspjeli organizirati izbore, a ni okončati sukobe s maoističkim pobunjenicima.

Kralj nije imenovao novog premijera i vladu, sastavljenu uglavnom od rojalista, vodit će sam.

Gyanendra je u utorak proglasio izvanredno stanje u zemlji, suspendirao građanske slobode među kojima i slobodu tiska te mnoge vodeće političare stavio u kućni pritvor. Kazao je da će njegova nova vlada biti u stanju obnoviti višestranačku demokraciju unutar tri godine.

Kraljev postupak osudile su Sjedinjene Države, susjedna Indija, Velika Britanija i UN koji ocjenjuje da će kriza pogodovati maoističkim pobunjencima te traže hitno obnavljanje demokracije u zemlji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan nakon što je kralj smijenio premijera Shera Bahadura Deuba i preuzeo njegove ovlasti, život u glavnom gradu Katmanduu odvija se normalno.

Maoistički pobunjenici koji svojom borbom nastoje srušiti monarhiju, pozvali su na trodnevni opći štrajk u znak prosvjeda protiv kraljeve odluke, javlja Press Trust of India.

(Hina) xbis ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara