NEPALSKI KRALJ POZVAO ZEMLJU NA MIR I JEDINSTVO

Nepalski kralj Gyanendra, suočen s krvavim maoističkim ustankom i nezadovoljstvom političkih stranaka, u nedjelju je pozivom na mir i jedinstvo obilježio godišnjicu okončanja apsolutističke monarhije 1990.

"Važno je da prevlada ozračje mira, sigurnosti i dobre vladavine", rekao je 56-godišnji kralj u govoru na Dan ustava.

Oko devetsto ljudi, većinom maoističkih gerilaca koji se bore za to da ustavnu monarhiju zamijene komunističkom republikom, poginulo je u valu nasilja od kolovoza kad su se pobunjenici povukli iz mirovnih pregovora.

Kralj je od lani suočen i s protivljenjem političkih stranaka jer je nakon sukoba zbog termina održavanja općih izbora smijenio izabranoga premijera i na njegovo mjesto imenovao žestokoga rojalista.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina političkih stranaka traži da kralj smijeni rojalističku vladu, oživi parlament koji je isto raspustio ili da na mjesto premijera imenuje nekog kandidata iz parlamenta.

U govoru na Dan ustava kralj je političke stranke pozvao na jedinstvo i suradnju "kako bi se zemlja oslobodila sadašnje neugodne situacije".

Gyanendra je na prijestolje došao 2001. nakon što je njegov brat Birendra ubijen u masakru što ga je u kraljevskoj palači počinio jedan pijani princ. Birendra je 1990. nakon uličnih prosvjeda ukinuo apsolutističku monarhiju utirući put uvođenju parlamentarne demokracije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara