Nepošteno je da homoseksualci koji žele biti redovnici taje svoju orijentaciju

VATIKAN će 29. studenoga objaviti dokument o homoseksualizmu i Crkvi te potrebnom isključivanju potencijalnih svećenika homoseksualaca iz sjemeništa, objavljuju u srijedu talijanska glasila.

"Bilo bi vrlo nepošteno kad bi jedan kandidat zatajio vlastitu homoseksualnost radi ulaska u redovništvo", piše u vatikanskom dokumentu o svećeništvu i homoseksualnosti, koji će biti objavljen javnosti 29. studenoga, piše u srijedu Corriere della Sera.

Dio sadržaja tog dokumenta objavila je katolička agencija "Adista" na svojoj Internet stranici.

Prema pisanju talijanskih glasila, dokumentom se poziva homoseksualne osobe da same odustanu od svećeničkog poziva.

"Homoseksualac koji pokušava tajno ući u redove klera bit će oštro upozoren", piše list i dodaje da postupak homoseksualaca koji ipak pokušavaju ući u sjemenište "ne odgovara duhu istine" i nije sukladan s "osobom koja drži da je pozvana služiti Kristu i njegovoj Crkvi".

Dokument, koji je potpisao kardinal Zenon Grocholewski, pročelnik Kongregacije za katoličko obrazovanje, naglašava da "Crkva ne može prihvatiti u sjemenište i svete redove one koji provode ili podržavaju tzv. gay- kulturu".

Dokumentom se želi izbjeći moguće napade na Crkvu zbog njezina stajališta prema homoseksualcima, pa se kaže da te osobe ne smiju biti izložene diskriminaciji u društvu.

Ističe se također da sama želja da se postane svećenikom nije dovoljna i da Crkva donosi odluku o tome je li netko sposoban za ulazak u sjemenište i ukoliko za nekoga postoji "ozbiljna sumnja" ne smije biti primljen.

No ako je tko imao u mladim godinama neke homoseksualne tendencije, koje je "jasno prevladao najmanje tri godine prije" zaređivanja u đakona, što je obično godinu dana prije zaređivanja u svećenika, prema vatikanskom dokumentu može služiti Crkvi.

Papa protiv zelenaša

Papa Benedikt XVI. oštro je osudio zelenaštvo i zelenaše, govoreći na Trgu svetog Petra tijekom opće audijencije srijedom pred 27 tisuća vjernika.

"Zelenaštvo je za svaku osudu", rekao je Papa te je tu pojavu ocijenio "društvenom ranom koju treba spriječiti, a pogođenim osobama pružiti solidarnost".

Papa je govorio o zelenaštvu pošto su na općoj audijenciji srijedom bili i predstavnici Nacionalnog vijeća protiv zelenaša.

U Italiji postoji veliki problem zelenaštva i, premda zelenaši mogu biti kažnjeni ne samo teškim novčanim kaznama, već i zatvorom, pojava se nije smanjila.

U zelenašku zamku upadaju mnogobrojni trgovci i mali poduzetnici, pa postoje razne udruge za borbu protiv tog društvenog zla.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara