Nepotpisani Van Gogh prodan za 550.000 dolara

Nepotpisana slika Van Gogha, procijenjena na manje od 100 dolara prije potvrde njezine autentičnosti kao djela slavnog impresionističkog slikara, prodana je proteklog vikenda na aukciji u Tokiju za 550.000 dolara.

Subotnja transakcija podsjetila je na vrijeme kad su dionice na svjetskim tržištima rasle ´do neba´ i kad su Japanci za umjetnička dijela izdvajali astronomske svote novca, sve dok se tržište početkom 90-ih nije ´zagušilo´.

Tijekom tog ´ludog razdoblja´, japanski magnat Ryoei Saito je za Van Goghov ´Portret dr. Gacheta´ platio rekordnih 82,5 milijuna dolara.

Nakon što je Van Goghov muzej u Amsterdamu potvrdio autentičnost ´seljančice´, u tokijskoj galeriji Ginza okupilo se 500 znatiželjnika.

Nakon početne cijene od 42.000 dolara, slika je nakon šest minuta dostigla 550.000 dolara, a kupac je 73-godišnji Toshio Nakamoto, predsjednik građevinskog poduzeća.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakamoto u rodnom mjestu Yoshiwa, koji broji svega 850 stanovnika, već šest godina vodi vlastiti muzej.

´Mislim da je cijena korektna i zaista želimo tu sliku´, rekao je Nakamoto.

Prodani Van Gogh bio je u posjedu obitelji japanskog slikara Kuzumase Nakagawe (1893.-1991.), čija su djela također izložena u muzeju Nakamote.

Zasad nije poznato kako se ulje na platnu (41x35 cm) našlo u posjedu Nakagawe. Čini se da je ´seljančica´, rano djelo slavnog slikara, naslikana u nizozemskom selu Neunenu, između studenog 1884. i svibnja 1885.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara