NEPOZNATE FOTOGRAFIJE MARILYN MONROE OBJAVLJENE U BERLINU

Marilyn Monroe u čamcu pri zalasku sunca u Central Parku, na ulici jedući hotdog uz supruga Arthura Millera: više od 160 nepoznatih fotografija američke zvijezde, objavljenih u Berlinu u novoj zbirci, otkriveno je u četvrtak. L

Ukupno 200 fotografija, koje je napravio prijatelj mitske glumice Sam Shaw, prikazuju intimne trenutke njezina života i nekoliko prizora sa snimanja iz njujorške faze, od 1954. do 1958. godine.

"To je posebno sretan i intenzivan period, s početka ljubavi prema dramatičaru Arthuru Milleru, njezinom trećem suprugu", kaže izdavač kuće Lardon Media Thomas Lardon.

"S knjigom 'Marilyn Monroe - The New York Years', želio sam izbjeći kliše depresivne zvijezde (koja je počinila samoubojstvo 1962.) i pokazati ženu koja je vesela i sigurna u sebe", dodao je Lardon.

Sam Shaw, autor poznate fotografije Marilyn Monroe u haljini koja se podiže od propuha iz otvora za ventilaciju metroa u sceni filma "Sedam godina vjernosti", pratio je zvijezdu cijelog života.

"Upoznao ju je dok je bila bez posla u Hollywoodu, gdje mu je čak služila kao vozačica. Pred kraj života više je nije fotografirao, jer je nije razumio", rekao je Lardon na predstavljanju knjige i otvorenju izložbe s odabranim fotografijama u kavani "Einstein", na glavnoj berlinskoj aveniji Unter den Linden.

Po mišljenju Sama Shawa, ona je bila "prava profesionalka, razmišljala o sebi u trećem licu i objektivno sagledavala svoj lik, znajući točno koja poza i koji izraz pretvaraju Normu Jean (njezino pravo ime) u blještavu Marilyn Monroe".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fotografije, s opisom na njemačkom, prate i neki originalni citati zvijezde i njezinog fotografa na engleskom jeziku.

"Filmovi, to je moj posao, ali Arthur, to je moj život", kaže Marilyn grleći književnika.

"Govorila je vrlo zanimljivim engleskim, vrlo izravnim i jasnim, ali ne vulgarnim", kaže izdavač. Objašnjavajući nepostojanje teksta u zbirci, Thomas Lardon je izjavio: "Već je sve napisano o Marilyn, a ove slike iznose jednu prekrasnu priču". Priču o ljubavi između intelektualca i seks simbola, o njihovim prvim sastancima. Knjiga ne prenosi ostatak priče: na kraju "Miller sve više koristi Marilyn kao svoj dragulj", kaže Lardon. Razvod je uslijedio 1961. godine.

Sve do smrti Sama Shawa 1999., fotografije su čuvane u kutijama u New Yorku. Njegov sin Larry otkrio ih je i odlučio prodati prava Thomasu Lardonu, ali nije dao jasne razloge za izbor njemačkog izdavača.

"Imamo zajedničkog prijatelja (...) Poslao sam mu knjigu koju smo objavili o Romy Schneider. Tako mu se svidjela da nam je dao fotografije", kaže Lardon.

Djelo od 128 stranica za 29,90 eura trebalo bi imati fenomenalan uspjeh. "Narudžbe su vrlo obećavajuće. Sve procjene koje bih mogao dati bile bi pogrešne", zaključuje Lardon.

(Hina) pgo bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara