NEPOZNATI GAUGUIN NA DRAŽBI U LONDONU

Slika Paula Gauguina, skrivena od javnosti više od pola stoljeća, bit će glavna atrakcija dražbe impresionističke i moderne umjetnosti, koja će se održati krajem mjeseca u Londonu. L

"L'Apparition" (Prikazanje), meditativna studija lokalnog vrača i gole djevojke, nastala godinu dana prije Gauguinove smrti na otoku Francuske Polinezije Hiva Oa 1903., bila je u privatnom vlasništvu od prethodne prodaje 1944. u New Yorku.

Ako na dražbi 23. lipnja dostigne procijenjenu vrijednost od najviše 15 milijuna dolara, postat će druga najskuplja slika tog francuskog umjetnika prodana na nekoj aukciji. Slika "Mata Mua" prodana je 1989. za 24 milijuna dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ovo je slika rijetke vrijednosti, jer tako dugo nije bila u javnosti, a naslikana je u tako važnom razdoblju njegova života", izjavila je glasnogovornica aukcijske kuće Sotheby's.

Slika pripada seriji naivnih djela koja je Gauguin stvorio za vrijeme svoja dva boravka na južnim morima, na Tahitiju i Hiva Oi.

Na dražbi će se naći ukupno 35 umjetničkih djela, uključujući pejzaž Gauguinova mentora Paula Cezannea, "Sous Bois", koji bi mogao zaraditi četiri milijuna funti, te "Le Pelerin" (Hodočasnik) Renea Magrittea, procijenjen na 3,5 milijuna funti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara