Neslužben prijedlog nove rezolucije o Iraku već drugi tjedan

SJEDINJENE DRŽAVE i Velika Britanija planiraju početkom sljedećeg tjedna neformalno predstaviti novu rezoluciju koja će reći da je Irak materijalno prekršio Rezoluciju Vijeća sigurnosti 1441, a potom izvršiti pritisak na članice Vijeća kako bi osigurale većinu, piše u četvrtak The Washington Post.

List piše kako Sjedinjene Države ni nakon dva mjeseca inzistiranja da je Irak prekršio Rezoluciju 1441 iz studenoga prošle godine nisu uspjele pridobiti niti jedan novi glas u Vijeću sigurnosti za svoju poziciju. Trenutno je 11 prema 4 u korist nastavka inspekcija UN-a u Iraku, a Sjedinjene Države za usvajanje nove rezolucije trebaju devet glasova uz uvjet da ni jedna stalna članica ne stavi veto.

The Washington Post piše, pozivajući se na neimenovane dužnosnike, kako se pripremaju uvjeriti na sve načine najmanje pet nestalnih članica Vijeća, vjerojatno dvije južnoameričke i tri afričke zemlje na koje se lakše može izvršiti pritisak.

Sjedinjene Države trenutno osim svoga i glasa Velike Britanije računaju i na glasove Španjolske i Bugarske. Njihov pritisak usmjerit će se na pridobijanje glasova Čilea i Meksika iz Latinske Amerike te Gvineje, Angole i Kameruna iz Afrike. Pri glasovanju bi im trebala najmanje uzdržanost Kine, Rusije, Francuske, Njemačke, Sirije i Pakistana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predviđajući pritisak kojem će biti izloženi, nekoliko je veleposlanika nestalnih članica Vijeća izjavilo kako žale što su njihove vlade pristale zauzeti mjesto u Vijeću koje se dobija prema regionalnom rasporedu.

´Pod takvim pritiskom, možda ćemo morati popustiti´, rekao je jedan. ´Mi smo na drugi način ranjivi´ nego snažniji protivnici kao što je Francuska, Rusija i Kina. ´Postoji pritisak na sve nas da napravimo kompromis koji nije stvarno kompromis´.

The Washington Post piše kako Francuska ne namjerava popustiti. ´Učinit ćemo sve moguće... kako bi održali ravnotežu kakva je sada´, navodi list riječi neimenovanog francuskog dužnosnika. ´Postoji velika većina koja još nije spremna glasovati za novu rezoluciju´.

U namjeri da izbjegnu veto Sjedinjene Države u rezoluciji neće otvoreno pozvati na uporabu vojne sile protiv Iraka, piše list pozivajući se na izvore, nego Washington i London drže da će im već izjava o materijalnom kršenju dopustiti da djeluju.

Formalno predlaganje rezolucije i glasovanje neće uslijediti prije najmanje još jednog, a možda i dva izvješća o Iraku glavnog inspektora UN-a Hansa Blixa za koja se Sjedinjene Države nadaju da će dati uvjerljive dokaze iračke nesuradnje. Sjedinjene Države i Velika Britanija vjeruju da bi tada mogle predložiti svoju rezoluciju s priličnom izvjesnosću da će izbjeći veto i osvojiti najmanje devet potrebnih glasova, uz ostale uzdržane, piše The Washington Post.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara