Neslužbeni rezultati: Fatah pobijedio u 52 od 84 općine

Prema neslužbenim rezultatima objavljenim u petak vladajući pokret Fatah palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa pobijedio je u 52 od 84 općine na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, a Hamas je na jučerašnjim općinskim izborima za sada dobio prevlast u 24 općine, izvijestilo je u petak palestinsko Izborno povjerenstvo. L

Četiri stranke osvojile su vlast u četiri općine, a u četirima je stanje neodlučno.

No Hamas je na općim izborima osvojio velik broj glasova u ključnim urbanim središtima Zapadne obale i pojasa Gaze, poput Rafaha, Beit Lahiye, Bureija i Qalqilyje, što je pokazatelj mogućeg dobrog uspjeha na predstojećim parlamentarnim izborima u srpnju, a promatrači smatraju da bi to mogli pokvariti Abbasove mirovne napore.

Pripadnici Hamasa smatraju da rezultati nisu valjani i nisu spremni prihvatiti poraz. "Ne vjerujemo rezultatima objavljenim danas", rekao je visoki Hamasov dužnosnik na Zapadnoj obali Hasan Yousef.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dužnosnici Fataha nadaju se da će izborni rezultati pomoći u provedbi Abbasova programa političkih i sigurnosnih reformi koje traže Washington i Izrael. Popularnost Fataha još donedavno bila je u padu zbog optužbi o korupciji.

Konačni rezultati očekuju se u subotu kasno navečer ili u nedjelju ujutro. Odaziv na izbore bio je velik - 80 posto birača izašlo je na izbore u pojasu Gaze, a 70 posto na Zapadnoj obali.

(Hina) xmh ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara