Nesreću vlaka u Engleskoj možda uzrokovao samoubojica

Nesreću vlaka u Engleskoj možda uzrokovao samoubojica
SUDAR brzog vlaka i automobila u kojem je u subotu u južnoj Engleskoj poginulo sedam osoba, a deseci su ozlijeđeni, možda je uzrokovao vozač automobila koji je želio počiniti samoubojstvo, priopćila je u ponedjeljak britanska policija.

Drama se dogodila u subotu u 18.20, kad je vlak s 300 putnika na liniji London - Plymouth brzinom od 160 kilometara na sat naletio na automobil na željezničkom prijelazu i izletio iz tračnica nedaleko od mjesta Uftona Nerveta, 65 kilometara zapadno od Londona.

Zamjenik načelnika britanske prometne policije Andy Trotter rekao je kako se u istrazi razmatra mogućnost da je poginuli vozač, koji je neposredno prije sudara primijećen kako parkira vozilo na željezničkom prijelazu, možda želio počiniti samoubojstvo.

"S obzirom na poteze vozača automobila, odnosno činjenicu da je vozilo zaustavio na prijelazu, jasno je da u istrazi razmatramo i mogućnost da je to bilo namjerno", izjavio je Trotter za BBC.

Policija također razmatra i mogućnost tehničkog kvara na vozili ili na prijelazu, ali zasad nema indicija o tome.

"U ovom trenutku nemamo razloga vjerovati da je došlo do greške u funkcioniranju željenzničkog prijelaza", rekao je Trotter.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim riječima, jedan policajac, koji tad nije bio na dužnosti, vidio je automobil kako stoji na tračnicama, nakon čega se počela spuštati brklja, koja je dotad bila u zraku.

"Ugledao je vozilo i potom vidio brklje kako se spuštaju. Shvaćajući kako će se dogoditi katastrofa, potrčao je do telefona za nuždu, ali je vlak stigao prije" nego što je mogao poslati upozorenje.

No zanijekao je medijska nagađanja kako je vozač policajcu očevicu prije naleta vlaka rekao kako "želi umrijeti".

U sudaru je poginulo šest ljudi - vozač automobila i pet osoba iz vlaka, a još jedna osoba umrla je u nedjelju u bolnicu od pretrpljenih ozljeda. U ponedjeljak se u bolnici nalazilo još 18 ozlijeđenih, među kojima su četiri "u teškom, ali stabilnom stanju". Među poginulima je i vlakovođa, potvrdili su iz uprave First great Westerna, željezničke tvrtke koja održava liniju na kojoj se dogodila nesreća.

Ta je tvrtka u ponedjeljak izdala priopćenje u kojem izražava šokiranost i tugu zbog nesreće, najavivši kako će poduzeti sve što je u njezinoj moći kako bi putnicima olakšala situaciju.

U proteklih pet godina u željezničkim nesrećama uzrokovanm lošim stanjem britanskih željeznica i nedovoljnom obučenošću vlakovođa poginule su 42 osobe.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara