"NESTALI" ČILEANCI BAČENI U OCEAN

Najmanje 400 Čileanaca, "nestalih" za režima diktatora Augustoa Pinocheta, bačeno je u ocean nakon što su bili privezani o dijelove željezničke pruge kako bi potonuli, doznaje se iz novih sudskih svjedočenja, piše u nedjelju čileanski dnevnik La Nacion.

List je prenio izjave 12-orice umirovljenih mehaničara koji su radili na održavanju helikoptera, a koji su prekinuli desetljeća šutnje.

Mehaničari su se prisjetili mračnih potankosti te operacije pred sucem Juanom Guzmanom koji istražuje optužbe o povredama ljudskih prava tijekom Pinochetove vladavine od 1973. do 1990.

Izvješće La Naciona temelji se na curenju povjerljivih svjedočenja.

Mehaničari, koji su priznali da su sudjelovali u nekim od letova tijekom kojih su bacana tijela u Tihi ocean između 1974. i 1978., rekli su da je tu operaciju isplaniralo zapovjedništvo vojnog zrakoplovstva zajedno s Pinochetovom tajnom policijom DINA kako bi se sakrili dokazi masivnih kršenja ljudskih prava.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je najmanje 40 letova. Prije svakog leta su napunili helikoptere Puma s osam do 15 mrtvih tijela", navode novine.

Trinaest godina nakon povratka demokracije u Čile, ta zemlja još uvijek pokušava rasvijetliti svoju recentnu bolnu povijest. Međutim, nailazi na gotovo potpunu šutnju vojnog osoblja koje je odigralo ulogu u ubojstvu oko 3.500 ljudi za vrijeme Pincohetovog lova na vještice usmjerenog protiv ljevičara.

Sudac Guzman je nedavno optužio šest bivših članova Pinochetove vojske, uključujući bivšeg šefa obavještajne službe Manuela Contrerasa, u svezi s ubojstvima.

(Hina) kga rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara